Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

A fideszesek elszántak és többen vannak

2007.09.09. 13:38
Nem hatott a Magyar Gárda színrelépése a választók pártprefenciájára. Június és augusztus vége között gyakorlatilag semmi sem változott, így az őszi politikai szezonnyitás előtt továbbra is jelentős a Fidesz előnye – derül ki a Marketing Centrum augusztus végi felméréséből. Az ellenzéki pártnak egymillióval több támogatója van, és hívei közül többen mennének el biztosan választani.

A választásra jogosultak 36 százaléka a Fideszt érzi a kedvenc pártjának, míg az MSZP-ről csak 22 százalék állította ugyanezt. Mindez azt jelenti, hogy az ellenzéki párt továbbra is nagyjából egymillióval több ember politikai véleményeit képes orientálni, mint a nagyobbik kormánypárt – ismertette felmérésének az eredményét a Marketing Centrum.

Ráadásul a Fidesz hívei közül valamivel többen ígérték biztosra a részvételüket egy most vasárnapi választásra, mint az MSZP hívei közül. Ugyanakkor az MSZP híveit jobban érdekli a politika, mint a Fidesz híveit, és a sok válasz alapján számolt részvételi valószínűség átlagok nem térnek el számottevően a két nagy párt táborában.

Egypárti kormány lehetne

Ez viszont azt jelenti, hogy a pártválasztások arányai alapján lehetne a legpontosabban előre jelezni a most vasárnapi hipotetikus választás eredményét. Ezen a Fidesz egyedül is megszerezné a többséget, és most is négy párt jutna be a parlamentbe a saját választási eredménye alapján.

A Fidesz támogatottsága a szakképzett munkások, a 30-44 évesek és az 5.000 lakosnál kisebb településeken élők körében még az átlagosnál is magasabb. Az MSZP támogatottsága pedig a kisebb vidéki városokban és a 60 évnél idősebbek körében átlag fölötti, de a nagyobbik kormánypárt csak a nyugdíjas korosztály körében előzi meg a nagyobbik ellenzéki pártot.

A KDNP-nek gyakorlatilag nincs önálló támogatottsága, és még a Fidesz támogatói körében is többen érzik ellenszenvesnek, mint rokonszenvesnek az ötödik parlamenti pártot. Az SZDSZ és az MDF viszont továbbra is 5 százalék fölötti eredményre számíthat, és mindkét párt támogatottsága a diplomások körében a legmagasabb. Az SZDSZ a fővárosban, az MDF pedig vidéken népszerűbb a saját átlagánál.  • Bérelnék
  • Hírek