Valér
4 °C
8 °C

Tovább fogyhat az MDF-frakció

2005.09.28. 16:57
A 2006-os parlamenti választásokon Sisák Imre és Gémesi György - MDF-s képviselők - is Fidesz színekben indulhatnak, állítja a Heti Válasz. Gémesi cáfolta, hogy kilépne a képviselőcsoportból.

Gémesi György és Sisák Imre az MDF képviselőcsoportjának elhagyására készül, hogy 2006-ban Fidesz-színekben induljon a választásokon - állítja a Heti Válasz című lap. A csütörtökön megjelenő lapszám szerint Gémesi György a színfalak mögött már egyeztetni kezdett a Fidesszel 2006-os képviselői helyéről. Ha ez igaz, úgy az MDF-frakció hat fősre csökkenhet. Egy éve, Herényi Károly frakcióvezető kizárt öt tagot az MDF-ből.

A politikus gödöllői körzete is azon kevés választókerület egyike, ahol a Fidesz egyelőre nem nevezett ki választókerületi elnököt - hangsúlyozta a Heti Válasz. A "tájékozódó megbeszélések" tényét a Heti Válasz kérdésére Gémesi György is elismerte, ám mint fogalmazott, csupán a jobboldal győzelmi esélyeit szem előtt tartva kezdett tárgyalásokba, mondván: "Ha az MDF és a Fidesz is jelöltet állít Gödöllőn, a mandátum könnyen a nevető szocialista harmadik zsebébe kerülhet." Gémesi az MTI-nek viszont azt nyilatkozta, hogy nem áll szándékában otthagyni az MDF képviselőcsoportját.

Támogatásért pártból kilépés

A hetilap emlékeztetett arra, hogy a Fidesz vezetésének elvárásai szerint ha valaki a támogatásukkal kíván indulni, annak ki kell lépnie az MDF-ből. Ez az ajánlat azonban nem vonatkozik mind a nyolc MDF-es frakciótagra.

"A pártelnök, valamint Herényi Károly frakcióvezető és Csapody Miklós szinte ellenségnek számít, a további három "arctalan" képviselőre nincs szükség, ám a pásztói polgármester, a mátrakeresztesi árvíz után országosan ismertté vált Sisák Imre indítása ellen nem lenne kifogása a Fidesznek" - írta a lap.

Az írás szerint mások is kihátrálni látszanak Dávid Ibolya mögül. A pártból kizárt és kivált nemzeti fórumosok körében az a hír járja, hogy Antall József özvegye - az állítólagos visszásságok miatt - a névhasználati jog megvonását tervezi a néhai miniszterelnökről elnevezett MDF-pártalapítványtól. A hetilap ír arról is, hogy egy belső használatra készült terv szerint elképzelhető, hogy nem Dávid Ibolya lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. A hetilap több forrásból is úgy értesült: a párt már meg is keresett néhány pénzmogult, hogy vállalja a jelölést. A tervek szerint a pártelnök számára Budapest főpolgármesteri széke lehetne a cél.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke szerint pártja "senkivel, semmilyen formában nem folytat tárgyalásokat a választásokon való közös indulásról".