Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az MDF nemzetközi beavatkozást sürget Verespatak ügyében

2004.05.16. 13:20
Sürgős beavatkozásra és határozott nemzetközi fellépésre van szükség, hogy megakadályozzák a dél-erdélyi Verespatak környékén tervezett cianidos aranybánya építését - mondta Lezsák Sándor és Balogh László vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
"A helyszínen szerzett tapasztalataink azt igazolják, hogy visszafordíthatatlan környezetkárosító folyamatok indultak el a román-kanadai közös vállalkozású beruházás nyomán" - jelentették ki az MDF-es politikusok.

Lezsák Sándor hangsúlyozta, a cianidos aranymosás rendkívül környezetromboló technológia. Hozzátette, az erdélyi Verespataknál hatalmas, cianidokkal teli tároló medencét építenek, a 800 hektáros medencét övező gát magassága a 180 métert is eléri, a bányák 14 éves élettartamának végéig 250 millió tonna veszélyes anyag halmozódik fel, és ez százszor nagyobb pusztítást okozna a környezetben, mint a négy évvel ezelőtti tiszai cianid-szennyezés.

A politikus szólt arról, hogy 321 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt várnak a mostani beruházástól. Egy uncia aranyat 107 dollárért bányásznának ki, háromszoros haszonnal, hiszen az arany jelenlegi ára 321-323 dollár a londoni tőzsdén. Az MDF-es politikus szólt arról is, hogy az ott élőket ki akarják költöztetni.

"Van összefogás, hogy ez a katasztrófával fenyegető beruházás ne valósuljon meg" - jelentette ki Lezsák Sándor. Emlékeztetett arra, hogy levelet írt a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, kérte a tudomány segítségét. Közreadta Vizi E. Szilveszternek, az MTA elnökének válaszlevelét, amelyben leszögezi: "a román tudományos akadémián tett látogatásom során magam is szóba hoztam az esetet, jelezve az aranybányászat ily módon történő művelésének tarthatatlanságát".

Lezsák Sándor bejelentette: sürgős állásfoglalást kérnek az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságától, és a rendelkezésükre álló dokumentumokat eljuttatják az Európai Parlament illetékes bizottságához is annak érdekében, "hogy az uniós tagságra törekvő Románia vizsgálja felül a cianidos technológiával működő beruházását".

Balogh László, aki dokumentumfilmet készített a tapasztaltakról, azt hangsúlyozta: "ez nem román ügy, ez magyar ügy, európai ügy", hiszen itt található a Tisza vízgyűjtő térsége. A politikus nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy ennek a bányának a működése Szeged lakóira is veszélyt jelenthet