Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Parlamenten kívüli pártokkal szövetkezett az MDF

2004.01.24. 20:15
A nemzet szétzilálását állítaná meg az MDF, a kisgazdák és az MDNP európai parlamenti együttműködése.
Az európai parlamenti választási együttműködésről írtak alá megállapodást a Magyar Demokrata Fórum (MDF), a Független Kisgazdapárt (FKGP), a Vállalkozók Pártja (VP) és a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) elnökei szombaton Budapesten.

"E hagyományos jobbközép politikai csoport, mely egy új politikai érdekközösség, segíteni és szolgálni fogja a boldogulni vágyó magyarokat, a csendes többséget itthon és Európában" - hangoztatták a pártelnökök.

Dávid Ibolya elmondta: aláírásával az MDF azt a szándékát szentesítette, hogy együtt végre megálljt parancsoljanak a nemzet szétzilálásának.

"Nem hagyhatjuk, hogy szétforgácsolja bárki a magyar érdekeket itthon és a határainkon túl" - jelentette ki az MDF elnöke. Hozzátette: a hagyományos, stabil értékeket képviselők jöttek össze, nemcsak képesek, hanem hajlandók itthon és Európában ezt a csendes többséget is képviselni. "Higgyék el, bátorság kell a békességhez" - fogalmazott Dávid Ibolya. Hozzátette: "elég volt a politikai varázslatokból".

Rázni, nem keverni

A pártelnök szerint az MDF történelmi feladata, hogy "végre felrázza a nemzetet". Mint mondta: "fel kell mutatni, hogy a magyar szellemi és gazdasági teljesítmény nélkül Európa szegényebb lesz".

Deák József, az FKGP elnöke azt mondta: "szükség van egy olyan új erőre, amely népben, nemzetben gondolkodik". A szövetségtől a kisgazdapárt azt várja, hogy megerősödjék Magyarországon a csendes közép, amelynek hangját eddig a politika elnyomta, valamint azt, hogy " gátat tudjanak vetni a kétpártiságnak".

Szabó József, az MDNP elnöke hangsúlyozta, hogy a most létrejött szövetség a kezdet. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés nemcsak az európai parlamenti választáshoz szerveződött, hanem a jövőre, 2006-ra is. Kijelentette: Dávid Ibolya és Olajos Péter, az MDF listáján szereplő politikusok az MDNP jelöltjei is.

A parlamenten kívüli pártok az MDF-fel kötött együttműködési megállapodásaikban hangsúlyozzák: az együttműködésben egyenjogú partnerként vesznek részt, a pártok megőrzik önállóságukat.