Vendel
6 °C
19 °C

Másodszor értékelt Medgyessy

2004.02.16. 12:59
Az ellenzék látható megrökönyödésére a nemzeti összefogást jelképező, négypárti közös EP-lista állítására tett javaslattal állt elő Medgyessy Péter. A kormányfő a felvázolt elképzelés támogatására szólította fel Orbán Viktort is. Medgyessy kisebb, 250 fős parlamentre és közvetlen államfőválasztásra is javaslatot tett. A miniszterelnök az országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján értékelte második alkalommal az ország helyzetét.
Hétfőn délután negyed kettőkor Szili Katalin, az országgyűlés elnöke kérte fel a miniszterelnököt beszédének megtartására.

A Köztársaság jövőjéről

Tekintse meg képeinket!
"Közös jövőnkről beszélni, ez ma a dolgunk - kezdte beszédét Medgyessy Péter - Európai uniós csatlakozásunkkal válik nagykorúvá Magyarország. Most fejeződik be végleg a rendszerváltás. Évtizedek óta először újra dönthetünk."

"Változnunk és változtatnunk kell. A változás esély, a változtatás képessége pedig erény. Magyarország két évvel ezelőtt is változtatást kívánt, most is, ma is meghallom az emberek szavát. Képesek vagyunk a változtatásra."

"Van merszünk mást tenni, kell hozzá bátorság, mert ez nem megy anélkül. Nem vitatom, hogy a túloldalon ülők is ezt akarják, csak másképp." "Építsünk modern köztársaságot! Olyat, ahol keskenyebb szakadék választja el a szegényeket a jómódúaktól, ahol civilizált a közélet."

Modern köztársaság

"Ideje van a számvetésnek. Változni és változtatni kell. Négy területen var erre szükség: megerősítjük a gazdaságot, felgyorsítjuk a modernizációs programokat, segítséget adunk az Európai Unió és a magyar költségvetés közös forrásainak minél teljesebb felhasználására, összefogást és egységet teremtünk."

Medgyessy Péter hozzátette, utakat és autópályákat építenek, mert ez teremt új munkahelyeket, kiemelt figyelmet fordítanak a felnőttoktatásra és -képzésre, modernizálják a gyógyítást, újjászervezik az egészségügyi ellátást. A kormány 185 milliárdos takarékossági programmal alapozza meg a gazdaságpolitikai fordulatot.

"Minden segítséget megadunk ahhoz, hogy maradéktalanul felhasználjuk az unió és a magyar költségvetés közös forrásait. 2006 végéig 1350 milliárd forint segíti a modern Magyarország megteremtését" - hangsúlyozta a kormányfő.

"Több jólét kell, de azt is látjuk, hogy ma ez falakba ütközik. Az a dolgunk, hogy tágítsuk a mozgásterünket. Növekedés és egyensúly harmóniája szükséges. Csökkenő költségvetési hiányra, következetes, kiszámítható pénzügypolitikára van szükség. Csak így teremthetünk modern köztársaságot."

"Ránk maradt a hiány csökkentésének feladata"

"A lényeghez fogunk hozzányúlni. Kisebb és modernebb, szolgáló és szolgáltató államot akarunk. Megkezdjük 2004-ben és folytatjuk a következő években a modernizációt. Ha olcsóbban tudjuk majd fenntartani az államot, akkor több jövedelem jut a családoknak is."

"Ma tette le esküjét Draskovics Tibor, az új pénzügyminiszter. Kétszer próbáltam magam is, nem lesz könnyű helyzetben."

"A lényeg az, ránk maradt a hiány csökkentésének feladata. Tudom, az elhatározott takarékosság sok problémát jelent majd. Mégis vállaljuk ezt, mert ez a jövő esélyeit javítja. Szaporodnak a kedvező jelek. A következő évek a családok gyarapodásáról is szólnak majd."

"Ma az Európa-terv kiterjesztéséhez kérem támogatásukat. Az uniós pályázatok sikeres eléréséhez, mert célunk, hogy Magyarország a térség szolgáltató központjává váljon. Ezért 2006 végéig 120 milliárd forintot szánuk arra, hogy növekedjen a vállalkozók esélye."

Nagyívű kezdeményezés
Orbán Viktor szerint a közös lista egy Európában példátlan nagyívű kezdeményezés, de egyelőre csak egy kétmondatos javaslat volt Medgyessy Péter beszédében. Az Indexnek nyilatkozó Fidesz-elnök szerint meg kell várni, hogy kidolgozott formában is nyilvánosságra kerüljön, mire gondolt a miniszterelnök. A 250 fős parlament már régi elgondolás, Orbán szerint az ország mérete is ezt a létszámot tenné reálissá. A közvetlen államfőválasztásra tett javaslatról az exkormányfő azt mondta, hogy ebben az ügyben még az alkotmányjogászok között is vita van, ezért nem kíván róla véleményt nyilvánítani.

Közös EP-lista

"Egy modern európai országban a közélet nyugodt és civilizált. A béke ugyanakkor nem a konfliktusok hiánya. Sokszor javasoltam összefogást, és sokszor kaptam visszautasítást. Hiszek abban, hogy nagy ügyekben az összefogás a nemzet ereje. Itt az idő olyan országot teremteni, ahol a politikusok nem egymással, hanem közös ügyeinkkel foglalkoznak. Engedjék meg, hogy egy javaslattal éljek, állítsunk közös listát az EP-választásokra. Mutassunk példát, ennek a választásnak nem szabad a hazai erők versengéséről szólnia."

"Kérem Orbán Viktort és a jobboldal meghatározó személyiségeit, támogassák ezt a kezdeményezést. Az összefogásra képes Magyarország jelképe lehetne a négy parlamenti párt közös EP-listája, osztozzon kormányoldal és ellenzék fele-fele arányban a képviselői helyeken. Tiszta lapot nyithatnánk a magyar politikában, és mikor, ha nem most?" A javaslat láthatóan váratlanul érte az ellenzéket és a koalíció kisebbik pártjá is.

"Hiszek a nemzet felemelkedésében"

Medgyessy reformelképzeléseit sorolva két ponton is javaslatot tett a jelenlegi választási rendszer megváltoztatására. "Válasszunk közvetlenül köztársasági elnököt 2005-ben!" - indítványozta a miniszterelnök, aki szerint a szavazás jobban kifejezné a nemzet akaratát. Medgyessy az olcsóbb állam érdekében több mint száz fővel kisebb Országgyűlés ötletével is előállt. "Csökkentsük 2006-ra 250 főre a parlament létszámát" - javasolta a miniszterelnök. "Ünnepi pillanat ez, tapsoltak az ellenzéki padsorokban - jegyezte meg Medgyessy. - Kezdjük magunkon a takarékosságot!."

"Hiszek a nemzet felemelkedésében. Közösen a nemzeti ügyekben összefogva új Magyarországot teremtünk. Isten, ember engem úgy segéljen!" - fejezte be beszédét a miniszterelnök.

Szakértőkkel konzultált

Klikk a képre!
Medgyessy Péter közgazdászokkal, kutatókkal konzultált, közvélemény-kutatási adatokat tanulmányozott és elemzett, mielőtt a hétvégén megírta a beszéd végleges szövegét.

Az országértékelő beszéd alkalmából Medgyessy Péter személyes vendégeként kapott meghívást az ülésre Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Boross Péter egykori miniszterelnök, valamint Antall József néhai kormányfő özvegye. Két volt miniszterelnök, Horn Gyula (MSZP) és Orbán Viktor (Fidesz) jelenleg is országgyűlési képviselő.

Ugyancsak meghívta a kormányfő a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnökét és volt elnökeit, a történelmi egyházak vezetőit, az Alkotmánybíróság tagjait, vezető közgazdászokat, több művészt, összesen mintegy 80 vendéget.

Másodszor értékelt

A 2003-ban Medgyessy Péter szakítva az előző miniszterelnök által bevezetett szokással, a Parlamentben tartotta meg az évértékelőnek nevezett beszédét. Az akkori áttekintés központi témája az uniós csatlakozás és azzal összefüggésben az Európa-terv bejelentése volt. A tíz pontba szedett programot a kormányfő indoklása szerint azért kellett létrehozni, mert "erős, büszke és felkészült nemzetként kell csatlakoznunk az Európai Unióhoz".

Medgyessy Péter hivatali elődje, Orbán Viktor múlt kedden tartotta meg szokásos értékelő beszédét, amelyben "ködös" elképzelésnek minősítette az Európa-tervet, valamint azt állította, hogy ma Magyarországon mindenki fél vagy szorong valamitől: "az egyik a jövőtől, a másik a múlttól és van olyan is, aki mind a kettőtől".