Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Megkörnyékezte a Fidesz Medgyessy Pétert

A Fidesz megpróbálta elcsábítani Medgyessy Pétert, az exminiszterelnök azonban ellenállt. "Aki ismer, az tudja, hogy a politikai nézeteimet nem szoktam úgy változtatni, mintha új nadrágot húznék" - jelentette ki az Indexnek Medgyessy.

Az Index információi szerint az ellenzéki párt megkörnyékezte a szocialisták előző miniszterelnökét, ő azonban a Fidesz helyett az MSZP kampányában vállal szerepet.

Nem húz új nadrágot

A Fidesz politikusai néhány hete tárgyalásra hívták Medgyessy Péter volt miniszterelnököt. Az ellenzéki párt képviselői a diszkrét megbeszélésen, információink szerint, ajánlatot tettek a szocialista politikusnak, aki a tavalyi lemondása után meglehetősen ambivalens viszonyba került saját pártjával. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz azt honorálta volna, ha Medgyessy nyíltan szembefordul a jelenlegi kabinet politikájával. A volt miniszterelnök azonban nemet mondott az ajánlatra. Kérdésünkre Medgyessy Péter nem kommentálta az értesülést, azt azonban leszögezte: "szociáldemokrata érzelmű, liberális beállítottságú ember vagyok. Aki ismer, az tudja, hogy a politikai nézeteimet nem szoktam úgy változtatni, mintha új nadrágot húznék".

Havonta akár többször is

Medgyessy Péter egyébként az utóbbi időben már rendszeresen találkozik hivatali utódjával. Gyurcsány Ferenc havonta akár többször is fogadja a volt kormányfőt, aki ezeken a megbeszéléseken ad tájékoztatást utazó nagykövetként folytatott tárgyalásairól. Gyurcsánnyal együtt vett részt a hétvégén az exminiszterelnök az M5-ös új szegedi szakaszának átadásán is. Úgy tudjuk, 2004 augusztusában lemondott Medgyessy rendezte viszonyát az MSZP-vel is: bár 2006-ban visszavonul a politikától, és nem indul képviselőjelöltként sem, vállalta, hogy szerepel majd a szocialisták választási kampányának jó néhány eseményén.

Árokásás ellen

Medgyessy, come back
A Fidesz frakciója májusban a volt kormányfőt "visszasírva" támadta Gyurcsány Ferencet. Áder János a munkahely-teremtési programot kritizálta parlamenti felszólalásában azt állítva, hogy "ennél (a jelenlegi kormánynál) még Medgyessy idején is jobb volt". A frakcióvezető beszéde közben ekkor a Fidesz néhány képviselője "Medgyessy, come back" feliratú táblát mutatott a MSZP padsorai felé. Később Szijjártó Péter, Fidelitas-elnök is tartott egy sajtótájékoztatót a volt miniszterelnök háza előtt, ahol Áderhez hasonlóan érvelve azt hangoztatta, hogy az eggyel helyzetben hajlamos az ember a nosztalgiára, ezért érzi, hogy Gyurcsány Ferencnél még Medgyessy Péter is jobb volt.

Novemberben végén Hómezővásárhely fideszes polgármesterének meghívására tett látogatást a városban Medgyessy Péter. Lázár János azzal indokolta a meghívást, hogy a 47-es út négysávosítása érdekében kértek segítséget, és hatékony lobbitevékenységet volt miniszterelnöktől. Medgyessy pedig ígéretet téve arra, hogy utazó nagyköveti tevékenységét erre a térségre is kiterjeszti, reményét fejezte ki, hogy hódmezővásárhelyi látogatása "egyfajta üzenet a közélet szereplőinek, hiszen az az együttműködés, amelyet a városvezetés megvalósított, példaértékű lehet".

Integráltak már mást is

Mint emlékezetes, a Fidesz sikeresen "integrált" már több, egykor befolyásos szocialista politikust. A baloldal felé is nyitó nemzeti konzultációban kapott például kulcs szerepet Pozsgay Imre. Az egykori államminiszterrel párhuzamosan lett a pártvezetés kedvenc figurája Csintalan Sándor is. A volt alelnök már 2002 előtt perifériára került az MSZP-ben, de a Defend-biznisz átvétele után végképp megszakadt a kapcsolata a szocialistákkal, közben viszont a Fidesz-rendezvények VIP-vendégévé vált. Korábban az MSZP-ben súlytalanná vált Szűrös Mátyás nyergelt át a fideszes vonalra: a Szociáldemokrata Párt elnöke többek között a Fidesz XVII. kongresszusának meghívottjaként szidta a szocialistákat.

Szijjártó Péter, a Gyurcsány-Apró család vagyonosodását vizsgáló bizottság fideszes elnöke októberben váratlanul megidézte Medgyessyt is, ahol a feltünő udvariassággal kezelt politikusnak számos lehetőséget kínáltak fel, hogy "bemártsa" Gyurcsány Ferencet, de Medgyessy kiállt utódja mellett. A kizárólag Gyurcsány-ellenesre kihegyezett ellenzéki kérdésekre az exkormányfő ki is nyilvánította álláspontját: "akár meg is tagadhatnám a miniszterelnök urat, de nincs hozzá kedvem".

A Fidesz határozottan visszautasította a Medgyessy megkereséséről szóló híreket.