Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemzetközi Újságíró-szövetség vizsgálná a magyar médiát

2001.01.13. 16:33
A Nemzetközi Újságíró-szövetség főtitkára a cseh események kapcsán februárban Magyarországra jön, hogy a helyszínen vizsgálja a magyar közmédia helyzetét - adta hírül a Magyar Hírlap. Adian White, a száz ország 450 ezer újságíróját tömörítő IFJ főtitkára kijelentette, hogy szándéka végleges, az utazás időpontja azonban még nem tisztázott. A Der Standard című liberális bécsi lap elemzése szerint Magyarországon jelenleg Orbán Viktor kormányfő és pártja, a Fidesz irányítja az állami MTV sorsát.

A brüsszeli székhelyű szervezet figyelmébe a csehországi események kapcsán került a magyar közszolgálati média. A szövetség brüsszeli központjában elmondták, hogy a függetlenégért küzdő sajtó egyértelmű győzelmének tekintik a cseh állami televízió alkalmazottainak sztrájksikerét.

Wisinger István, MÚOSZ elnöke a közeljövőben esedékes látogatás kapcsán elmondta, hogy a cseh eseményeket kiváltó helyzet és a magyar közszolgálati médiumokban uralkodó állapotok hasonlítanak egymásra. Egyes politikusok ugyanis hatalmuk megtartása érdekében összefognak az újságírók ellen. Az elnök szerint a magyar rendszerváltás óta hazai sajátosság, hogy politikai körök újságírókkal összefogva veszik fel a harcot más újságírókkal szemben.

Der Standard: a magyar médiában MIÉP-agitátorok kaptak posztokat

Közszolgálati sajtó
A Die Presse című konzervatív lap szerint a civil társadalom szép, ám közelebbről soha meg nem határozott jelszavát mindig akkor szedik elő a fiókból, amikor a jogállammal szemben az utca nyomását kell legitimmé tenni. A közszolgálati sajtó végső soron a politika, a megválasztott többségek tulajdona - írta a Die Presse. Nagy-Britannián kívül az állami adók mindenütt a közvetlen hatalmi befolyás és a véletlenül ott foglalkoztatottak lehetőségei, tudása között támolyognak - írta a Die Presse.
"Magyarországon jelenleg Orbán Viktor kormányfő és pártja, a Fidesz irányítja az állami MTV sorsát" - írta a Der Standard című liberális bécsi lap a cseh televízió ügye kapcsán közölt közép-kelet-európai körképben.

Az írás megállapítja: formai értelemben a MIÉP 12 képviselője az ellenzéki padsorokban ül, "ám a hatalom hátsó szobáiban Csurka István MIÉP-elnök újra és újra csendestársként" bukkan fel. MIÉP-agitátorok posztokat kaptak a rádióknál, sőt Budapesten rádióadó müködtetési engedélyhez is jutottak".

Az Alkotmánybíróság a rádiót, amelynek legfelső grémiumában jelenleg csak a kormánypártok képviselői foglalnak helyet, mégis működőképesnek nyilvánította - írta a lap. A bírálók szerint a Fidesz a jobboldali populistákkal paktál, hogy ellenőrizhesse a közszolgálati televíziót.

Az újság állást foglal az Orbán Viktor kormányfő által ismertetett listával kapcsolatban is, melyen a kormányfő szerint Magyarországot külföldön befeketítő ellenzékiek, politikusok, újságírók és orgánumok szerepeltek. A lap úgy véli, "Orbán a listával a nyomtatott sajtót is rövid pórázra akarta fogni".