Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Medián: utolérték a Fideszt a kormánypártok

2005.04.14. 06:53
A nagyobbik ellenzéki párt továbbra is vezet, de a biztos szavazóknál kimutatott korábbi 16 pontos előnye jelentősen csökkent. A Fidesz jelenleg 41 az MSZP pedig 37 ponton áll a HVG - ben megjelent Medián felmérés szerint, a valamilyen pártot választó biztos szavazók körében.
Fordulatot jelez a politikai közhangulatban a HVG megbízásából készült, a Népszava által ismertetett Medián-elemzés: az MSZP támogatottsága több hónapos mélyrepülés után újból erősödött, a Fidesz népszerűsége, akárcsak elnökéé viszont jelentősen visszaesett.

A felmérés szerint a nagyobbik ellenzéki párt előnye márciusról áprilisra a teljes szavazókorú népességben 9-ről 4 százalékpontra csökkent: a Fidesz támogatóinak aránya 32-ről 31 százalékra változott, míg az MSZP esetében 23-ról 27 százalékra növekedett. Az SZDSZ ebben a körben 3, az MDF pedig 1 százalékot ért el. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 49 százalékos támogatottságnak örvend, szemben az MSZP 44 százalékával. Az SZDSZ itt 5, míg az MDF 1 százalékon áll.

A Medián szerint mivel az SZDSZ támogatottsága a parlamenti küszöbérték körül stabilizálódott, kiegyenlítetté váltak a kormányoldal és az ellenzék közötti erőviszonyok.

A közvélemény nagy része (56 százaléka) valószínűnek tartja, hogy miniszterelnökként Orbán Viktor valóban adott tanácsokat felesége cégének, és hasonló arányú többség (60 százalék) tartja elfogadhatatlannak, hogy egy hivatalban lévő politikus ilyesmit tegyen. A Fidesz elnökének egy hónap alatt 8 pontot süllyedt a népszerűsége.

A Magyar Nemzet ugyanakkor arról ír csütörtöki számában, hogy a Marketing Centrum napokban készült felmérése nem jelez elmozdulást a két nagy párt támogatottságában.