Aktív újságíró és pártvezető is a médiakuratóriumokban

2001.02.20. 18:54
A Legfőbb Ügyészhez és a Parlament elnökéhez fordult az SZDSZ, mivel a Magyar Televízió és a Magyar Rádió elnökségének egy-egy - kisgazdapárti - tagja a szabaddemokraták szerint törvénytelen, összeférhetetlen tevékenységet folytat. Bánó Attila a Kis Újság felelős szerkesztője, Imrédy Szabolcs pedig a párt ifjúsági szervezetének vezetője, majd az FKgP elnökségi tagja.

A médiatörvény összeférhetetlennek nevezi és tiltja, hogy a közmédia tulajdonosi testületeinek tagjai sajtóállást vagy párttisztséget viseljenek. Pető Iván szabad demokrata frakcióvezető-helyettes és Haraszti Miklós ügyvivő erre alapozza a Polt Péterhez és Áder Jánoshoz címzett beadványát. Bánó Attila, az MTV elnökségi tagja ugyanis megválasztása óta a Kis Újság felelős szerkesztője, a Magyar Rádió elnökségében ülő Imrédy pedig mielőtt bekerült volna az FKGP elnökségébe, egyszerre volt a kisgazda ifjúsági szervezet - a Független Ifjúság - első embere, és Torgyán agrárminiszter titkárságának vezetője.

Nem volt titok

Haraszti Miklós az Index kérdésére fontos momentumnak nevezte, hogy a tévé és a rádió elnökségi tagjai előtt nem lehetett titok a két tag összeférhetetlen pozíciója, annál is kevésbé, mivel a két említett média számos alkalommal beszámolt erről. Bánó neve a Kis Újság kisgazda irányítású tárcáktól kapott többmilliós támogatása kapcsán kirobbant botránya során hangzott el számtalanszor, míg Imrédy például a Független Ifjúság belső vitái kapcsán volt gyakori interjúalany.

A lap, amelynél csak külsősök dolgoznak

Pozícióim nem összeférhetetlenek - szögezte le az Indexnek Bánó Attila. A felelős szerkesztő emlékeztetett, hogy a médiatörvény szerint a kuratóriumi tagok "nem állhatnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban", többek között hetilappal sem. Ő pedig - hiába felelős szerkesztője a Kis Újságnak három éve - lapjával nem áll ilyen jogviszonyban. Sőt, érdekességként megtudtuk, hogy a Kis Újsággal nem szerződött annak egyetlen készítője sem. Kérdésünkre, hogy esetleg saját bt-jén keresztül kapja-e fizetését, Banó annyit jegyzett meg, hogy nincs vállalkozása, és ő sem firtatja az Index riporterének szerződését.

A kisgazda érzelmű újságíró-tévékurátor hangsúlyozta, hogy a törvény nem azt mondja, hogy nem dolgozhat hetilapnál, ezért a jogszabály szövegét tekintve állása nem összeférhetetlen. "Kétségkívül csinálom, de az nem jogi kategória" - fogalmazott a felelős szerkesztő. A kérdést - mint megtudtuk - Bánó televíziós kinevezése előtt megvizsgálták a kisgazdapárt jogászai és vezetői is.

Lelepleztük: két Imrédy létezik!

Imrédyvel kapcsolatban Haraszti megjegyezte, hogy a politikusnak Torgyán titkáraként köztisztviselői állása volt, saját szobával és telefonvonallal a Kossuth téri minisztériumban, de mégsem volt köztisztviselői állományban. (A médiatörvény szerint a köztisztviselői jogviszony is összeférhetetlenségi ok.)

Egyelőre ezen a vonalon tovább nem jutottunk, mivel az érintett nem reagált megkeresésünkre, sőt az Imrédy-titkárság olyan manővert vetett be, amelyet rosszabb időkben dezinformációnak neveztek volna. Ha mégsem, akkor egy megoldás marad: a szobában két stáb dolgozik, melyeket két különböző Imrédy irányít. Az egyik alkalmazott ugyanis azt állította, hogy a politikus a székházban tartózkodik, egy másik teremben, egy másik pártmunkás később viszont arról tájékoztatott, hogy Imrédy nincs, nem is volt bent, sőt igen ritkán fordul meg a Belgrád rakparton.

Visszahívást és törvényességi eljárást kérnek

Az SZDSZ Áder parlamenti elnöktől a két elnökségi tag visszahívását, míg Polt Péter Legfőbb Ügyésztől a törvényességi eljárás megindítása mellett annak megállapítását kéri, hogy az összeférhetetlenség fennállása alatt hozott elnökségi döntések is törvényellenesek.

Haraszti az esetet nem kisgazda, hanem kormány-ügynek tekinti. Szerinte ugyanis nem állhatott volna fenn ennyi ideig az összeférhetetlenség, ha a két csonka médiaelnökség kizárólag kormánypárti tagjai nem fedezték volna FKGP-s társaikat. "Erre való a demokráciában az ellenzék. Ha ellenzéki tagok is ülnek az elnökségben, ez nem történhetett volna meg" - szögezte le a szabad demokrata ügyvivő.  • Tippek
  • Hírek