Salamon
0 °C
13 °C

A III/III-as 'kipakolás' veszélyezteti EU-csatlakozásunkat?

2002.06.20. 12:41
A III/III-as főcsoportfőnökség listáinak nyilvánosságra hozatala nem tenne jót Magyarországnak most, amikor az ország az európai uniós csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszába lép - véli a Medgyessy-ügy kapcsán a Le Figaro, francia konzervatív napilap.
"Medgyessy Péter bevallja kémmúltját" címmel a Le Figaro kelet-európai tudósítója a lap csütörtöki számában ismerteti a miniszterelnök körül kialakult ügyet. Stéphane Kovacs, a konzervatív Le Figaro munkatársa szerint egy hónappal kormányának hivatalba lépése után az új miniszterelnököt politikai válság fenyegeti.

A Nagy Kipakolás

A tudósító idézi Medgyessynek a parlament szerdai ülésén elhangzott közlését, valamint emlékeztet, hogy a Szovjetunió ellenezte a magyar IMF-tagságot. Stéphane Kovacs a kormányszóvivő közléséből kiemeli, hogy Medgyessy "az ellenzék néhány tisztességes tagjától kapott tájékoztatásból" korábban tudott a hamisítvány létezéséről, de bevárta az anyag közlését, hogy bebizonyíthassa: nyilvánvalóan politikai manipulációról van szó.

A tudósítás beszámol arról, hogy az eset kapcsán Medgyessy bejelentette, kezdeményezni kívánja a politikusok teljes titkosszolgálati tevékenységét nyilvánosságra hozó törvény elfogadását. Egy ilyen nagy kipakolásnak - véli a konzervatív lap - egyáltalán nem lesz jó hatása most, amikor Magyarország az európai uniós csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszába lép.

"Harcias retorika, forradalmi kardcsörtetés"

Valamennyi országos német napilap hírt adott csütörtökön a magyar miniszterelnök titkosszolgálati szerepéről és az ennek nyomán támadt koalíciós válságról. A konzervatív Die Welt tudósítója, Boris Kalnoky beszámolójában úgy vélte: a Magyar Nemzetben megjelent publikáció alapos előkészítésre vall, s úgy tűnik, a lap folytatni kívánja a "leleplező hadjáratot". Ez pedig arra kényszeríthetné a kormányt, hogy az érdemi munka helyett inkább a tagjainak múltjára vonatkozó vádaskodásokkal foglalkozzék.

Elemzésében Kalnoky megállapította: a konzervatív ellenzék "harcias retorikával és forradalmi kardcsörtetéssel" kívánja forróvá tenni a nyarat a kormánynak. Felidézte Orbán Viktornak a budai várban mondott beszédét, amely a kezdetét jelentette a Fidesz "propagandamozgósításának, amilyenre - a választási hadjáratokat leszámítva - 1990 óta nem volt példa Magyarországon" - írta a Die Welt.

"Az eddig oly békés és derék Magyarországnak forró nyárra és mozgalmas őszre kell fölkészülnie. A kormánynak pedig lassanként föl kell ismernie, hogy olyan ellenféllel áll szemben, amelynek haditerve nem csupán a választási hadjáratokra korlátozódik" - mutatott rá elemzésében a Die Welt tudósítója.

Merész hazafi?

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung publicisztikája szerint amennyiben a pénzügy- mellett a belügyminisztériumnak is dolgozó Medgyessy saját kollégái után is szimatolt, akkor mennie kell. Ha csak magát akarta védeni a gyanúsításokkal szemben, akkor nem érdemel dorgálást. Ha viszont abban segédkezett, hogy kormánya nyugati tapogatózásait elrejtse a szovjet kémszolgálat elől, akkor merész hazafi. Vajon miért nem fedte föl már korábban a titkát?

Lengyel megfigyelők és hírmagyarázók egybehangzó véleménye szerint nem fenyeget kormányválsággal az a vita, amely Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban robbant ki. A Rzeczpospolita című mértékadó konzervatív napilapnak nyilatkozva Maciej Kozminski, Lengyelország volt budapesti nagykövete azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Magyarországon nem fenyeget sem koalíciós, sem kormányválság, bár a rendszerváltás óta eltelt 12 évben eleddig példátlan eset történt, olyan zavar, amely nyomot hagy a magyar átalakulás pozitív képén.

Nehéz helyzet egy pártonkívüli miatt

Kozminski szerint a válság oka alighanem abban keresendő, hogy a szokásoktól eltérően a miniszterelnöki tisztséget nem a választásokon győztes párt vezetője, vagyis nem Kovács László tölti be.

A baloldali liberális Gazeta Wyborcza szerint a leleplezésnek szánt anyag megjelentetése a Magyar Nemzetben arra utal, hogy a jobboldali tábor, élén Orbán Viktor volt miniszterelnökkel nem tette le a fegyvert az áprilisi parlamenti választások után, és igyekszik lejáratni az új hatalmat. A Krzysztof Varga és Tomasz Grabinski által jegyzett írás szerint Medgyessy beismerése ugyanakkor nehéz helyzetbe hozta a koalíciós társ SZDSZ-t, amelynek frakciójában a tagok többsége először a miniszterelnök távozása mellett foglalt állást. Végül aztán megváltoztatták álláspontjukat, mert a koalíció elhagyása a kormány bukásához és saját pártjuk politikai halálához vezetett volna.