Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Medgyessy bírálta a Fidesz 'jó svádájú' elnökét

2004.05.21. 18:30
Medgyessy Péter miniszterelnök szociáldemokratának tartja kormányát, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a Fidesz kampányát bírálta.
Baloldalinak és elkötelezett szociáldemokratának minősítette kormányát Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Budapesten, az MSZP munkástagozatának ülésén. "Ez baloldali kormány" - hangoztatta a miniszterelnök. Mint mondta, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését elsősorban a szegények felzárkózásával képzeli el, viszont a jobb módúak nagyobb szerepvállalását is kívánatosnak tartja a közjó megvalósításában.

Medgyessy Péter bírálta Orbán Viktort, a Fidesz "jó svádájú és vitathatatlanul jó beszédű" elnökét, amiért "nem szólal meg a parlamentben", csak "sajátjai között"; ezzel szemben ő a gyakori rossz hangulatú környezet ellenére is vállalja, hogy országértékelő beszédeit "nem a Vigadóban és nem is a Köztársaság téren", hanem az Országgyűlésben mondja el. A miniszterelnök leszögezte, keményen kitart elvei mellett, "a durvaság, az asztalra csapás" azonban hiányzik belőle, szerinte éppen ezért szavaztak rá sokan.

Vizet prédikál és bort iszik

Az MSZP szerint a magyar politikai életnek nem az éles viták ártanak, hanem az álszentség és a hazugság - közölte Lendvai Ildikó pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. "A magyar politikai élet gyilkosa az álszentség és a hazugság, párt nem tehet rosszabbat, mint ha kampányát álszent szereposztásra és valótlanságok állítására építi fel, ha vizet prédikál és bort iszik" - jelentette ki az MSZP frakcióvezetője.

Elmondta, a Fidesz pénteken hirdette meg Európa-programját, amelynek szlogenje: csak együtt sikerülhet. De kivel együtt sikerülhet Schmitt Pálnak, ha az elmúlt napokban a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltjei a Demokrata főszerkesztőjével és jobboldali radikálisokkal álltak ki kampányolni? - tette fel a kérdést Lendvai Ildikó. Hozzáfűzte: kivel együtt sikerülhet, ha ezen a kampánygyűlésen az hangzott el, hogy "a söpredék eltakarítása a feladat".