Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szeretnének, de nem tudnak jobbat mondani Orbánnál

2007.05.17. 09:00
A Medián a Fidesz tisztújító kongresszusa előtt megvizsgálta a két nagy párt két vezetőjének megítélését. Az MSZP és a Fidesz saját szavazói szinte egyöntetűen ragaszkodnak saját elnökükhöz, a másik oldal vezetőjét viszont szinte bárkire lecserélnék. Orbánt a szocialista bázis 75, Gyurcsányt a fideszes szavazók 84 százaléka menesztené.

A május elején készült felmérés arra a kérdésre próbál adatokkal alátámasztott válaszokat adni, hogy a két nagy párt számára manapság előnyt vagy inkább hátrányt jelent, hogy a közvélemény nagymértékben azonosítja vezetőjükkel. Magyarországon ugyanis az utóbbi években a miniszterelnök-jelöltek személye európai átlagnál nagyobb mértékben nyomja rá a bélyegét a parlamenti választásokon elért pártteljesítményekre.

A hívők hisznek

A HVG megrendelésére készült vizsgálat szerint Orbánt a fideszesek 90, Gyurcsányt az MSZP-sek 85 százaléka látná szívesen a jövőben "fontos politikai szerepben". A saját oldal szavazói közül Orbán 80 százalék hagyná meg továbbra is a Fidesz vezetőjének, Gyurcsány maradását pedig az MSZP-s oldal 84 százaléka pártolná. A "bizonytalanok"' körében viszont jóval kevesebben szimpatizálnak velük (Orbán mutatója 19, Gyurcsányé 16 százalék ebben a körben).

Hárman megelőzték Orbánt

A pártelnöki újraválasztás előtt álló Orbán ugyan korábban hosszú ideig a Fidesz legnépszerűbb politikusa volt, az előző hónapokban azonban többen megelőzték. A Medián-felmérés szerint a három Fidesz-politikus is az elnök elé került a népszerűségi listán. Mindhárman, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Rogán Antal olyan személyiségek, akik a közelmúltban - ha finoman is -, de kritizálták a párt politikáját. Jelentősen emelkedett mérsékeltebbnek tartott Navracsics Tibor népszerűsége is.

Nincs tiszta Orbán-utódkép

A közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy Orbánnak maradnia kellene-e a pártja élén: a Fidesz szavazók nagy többsége szerint igen, a "bizonytalanok" és főleg persze a kormánypárti szavazók szerint viszont távoznia kellene. Ám az elnökváltást szorgalmazók többségének nincs utódjelöltje: egyharmaduknak csak az a fontos, hogy ne Orbán legyen az elnök, további egyharmaduk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. A konkrét személyben gondolkodók közül a legtöbben (13 százalék) Kósa Lajost említették - annak ellenére is, hogy az ő országos ismertsége elmarad a többi szóba került politikusétól.

A Fidesz visszaesett

A nagyobbik ellenzéki pártot támogatók aránya a teljes népességben 41-ről 37 százaléka csökkent, miközben az MSZP támogatottsága nem változott. Bár a Fidesz tavaly nyár vége óta jókora előnnyel vezet az MSZP előtt, a támogatottságában jelentős hullámzások voltak. Az őszi zavargások idején feltehetően a politikai konfliktusok eszkalálódásától való félelem vitt el szavazókat a párttól, a mostani visszaesés viszont inkább a növekvő politikai érdektelenségnek tulajdonítható. Az idén ebben a hónapban volt a legalacsonyabb a politika iránt legalább közepes mértékben érdeklődők (38 százalék) és a választási részvételüket biztosra mondók (48 százalék) aránya, és egyúttal a legmagasabb a "bizonytalanoké" (29 százalék). Az általános közhangulat továbbra is igen kedvezőtlen: az áprilisi javulás után ismét romlottak a gazdasági várakozások és 69-ről 72 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányban mennek a dolgok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!