Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Feloldják a megfigyelési ügy titkosságát

2003.10.06. 16:32
Október végére várhatóan az összes titokgazda feloldja az úgynevezett megfigyelési ügy dokumentumainak titkosságát, közölte a parlamentben Kiss Péter kancelláriaminiszter. A tárcavezetőt Eörsi Mátyás szabad demokrata honatya kérdezte erről a parlamentben, hangoztatva, eljött az ideje, hogy a közvélemény végre tisztán lásson az ügyben.
Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő a parlamentben arról faggatta a kancelláriaminisztert, mikor oldják fel az úgynevezett megfigyelési ügy dokumentumainak titkosságát. A szabad demokrata politikus emlékeztetett arra, hogy 1998 nyarán Orbán Viktor akkori miniszterelnök igen súlyos vádakkal illette a korábbi kormányt, amikor bejelentette, az előző kormányzat közpénzből, titkos és törvénytelen eszközökkel figyeltette a Fidesz vezetőit.

Eörsi jelezte, szerinte elég idő telt a kormányváltás óta ahhoz, hogy végre feloldják a keletkezett iratok titkosságát, és egyszer és mindenkorra kiderüljön a közvélemény számára az igazság.

Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszában jelezte, hogy az ügyben vizsgálódó parlamenti vizsgálóbizottságnak nem sikerült a súlyos vádakat igazolnia. Emlékeztetett arra, hogy Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető még júniusban kérte az iratok titkosságának feloldását, ennek eredményeképpen a dokumentumok egy részének titkos minősítése már meg is szűnt.

Közlése szerint a több száz oldalnyi irat tanulmányozása jelenleg is tart, és miután a dokumentumok egy része a parlamenti vizsgálóbizottságban keletkezett, a titokgazda nem a titkosszolgálat, hanem a törvényhozás. A miniszter már kezdeményezte az Országgyűlésnél az iratok titkos minősítésének feloldását, így a dokumentumok a hónap végére teljes körűen megismerhetőek lesznek.