16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Medgyessy meghívta elődeit Athénba: Orbán még nem döntött

2003.03.25. 21:30
Medgyessy Péter elküldte a volt miniszterelnököknek azt a személyes hangú levelet, amelyben a három korábbi kormányfőt meghívja az uniós csatlakozási szerződés április 16-i, athéni aláírására. A kormányfő mindegyik elődje teljesítményét méltatja a levélben. Orbán Viktor még nem döntött, eleget tesz-e a meghívásnak.
Medgyessy Péter miniszterelnök telefonon is megkereste elődeit, mert "fontosnak tartja, hogy ők is részesei legyenek ennek az ünnepi alkalomnak" - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

A siker nem bal-, vagy jobboldali

A kormányfő a három levélben a csatlakozás jelentőségének hangsúlyozása mellett külön kitér a címzettek által vezetett kormányok érdemeire. Ez a siker nem a bal-, vagy jobboldal, hanem az erős és egységes köztársaság közös sikere - szögezi le Medgyessy Péter, a közeli csatlakozásra utalva. A miniszterelnök hozzáfűzi: a rendszerváltozás utáni öt kormány elkötelezetten dolgozott a csatlakozás érdekében. Medgyessy Péter a levelek minden elődjének elküldött közös részeiben úgy fogalmaz: "a magyar nemzet több mint tízéves erőfeszítése hamarosan meghozza eredményét. Megvalósulhat nemzetünk évtizedes álma, a harmadik Magyar Köztársaság csatlakozhat az Európai Unióhoz".

Ciklusról ciklusra

"Bízom benne, hogy ehhez a magyar választók az április 12-i népszavazáson hivatalosan is megadják a felhatalmazást" - teszi hozzá. Mint írja, az érdem elsősorban a köztársaság polgáraié, azoké a magyar emberék, akik minden nehézség és áldozat ellenére kitartottak a távolinak tűnő cél mellett. A Boross Péterhez intézett levélben felidézi: "néhai Antall József kormánya, amelynek Ön is tagja volt, kötötte meg Magyarország társulási státusáról szóló megállapodást, és már az Ön miniszterelnöksége idején lépett hatályba a társulási megállapodás". Az Ön kormányának jutott a történelmi szerep, Magyarország csatlakozási szándékának benyújtása az Európai Unióhoz - írja Boross Péternek, hozzátéve: ők indították el azt a folyamatot, amelynek hamarosan a végére ér az ország.

Medgyessy Péter a Horn Gyulához intézett levélben emlékeztet rá, hogy 1994 és 1998 között alakult ki a rendszeres, intézményes kapcsolat a magyar kormány és az európai intézmények között. Kitér arra, hogy Horn Gyula miniszterelnöksége alatt teremtették meg a gazdasági feltételeket a csatlakozási folyamat elindulásához. Az Orbán Viktornak írt levélben a kormányfő megjegyzi: az Orbán-kormány 24 fejezetet zárt le a tárgyalások során, és az 1998-2002 között végezték el a jogharmonizációs feladatok java részét is.

Vagy együtt, vagy sehogy

Horn Gyula elfogadta a meghívást, míg Boross Péter ahhoz köti jelenlétét, hogy valamennyi volt kormányfő vegyen részt az ünnepségen; Orbán Viktor a héten válaszol a levélre. Boross Péter az MTI-nek úgy nyilatkozott: álláspontja az, hogy "vagy együtt, vagy sehogy. Nem kell, hogy különböző belpolitikai viszonyainkat kifelé is vetítsük". Horn Gyula köszönettel elfogadta a meghívást, s ott lesz az athéni magyar delegációban - mondta az MTI érdeklődésére Koroncz Ágnes, a volt kormányfő irodájának vezetője. Révész Máriusz, Orbán Viktor szóvivője jelezte: Medgyessy Péter levele megérkezett, és a volt kormányfő még a héten válaszol rá.  • Hírek
  • Hírek