Árpád
-2 °C
4 °C

Medgyessy nem ilyen országot képzelt el

2007.10.14. 08:41
Medgyessy Péter szerint a jelenlegi magyarországi politika öngerjesztő, tartósan feszült viszonyokat teremt és a politikusok nem az emberekkel, hanem egymással vannak elfoglalva. A volt szocialista miniszterelnök az MTI-nek adott interjúban elmondta: arról, ami a politika legnagyobb kihívása és lehetősége, vagyis hogy az ország miként tud élni az uniós csatlakozásból fakadó előnyökkel, szó sem esik.

Nem ilyen országot képzeltem el, amikor elvállaltam a miniszterelnök-jelöltséget, vagy amikor beléptünk az Európai Unióba. Ilyen értelemben ez nekem csalódás - mondta az exkormányfő. Medgyessy Péter szerint az ország emberileg, fizikailag ma jobb állapotban van, mint amilyen a közérzete. Az emberek a feszültséget érzik, azt, hogy adok-kapok van, mindenki sárt dobál. Arra a vádra, hogy a tieid lopnak, nem az a válasz, hogy de a tieid még többet loptak. Ez oda vezethet, hogy az emberek minden politikust gazembernek tartanak majd, és a szélsőségek felé fordulhatnak, mondta Medgyessy.

A volt miniszterelnök utódja, Gyurcsány Ferenc vitathatatlan érdemének nevezte, hogy új színt, bátorságot, kezdeményező készséget, újító szándékot, harckészséget, erőt és keménységet hozott a politikába, "de észre kellene vennie, hogy a politika társas műfaj, ahol muszáj barátokat is gyűjteni, nemcsak ellenségeket". Medgyessy szerint ahhoz, hogy valaki barátokat gyűjtsön, nem kell mindig jót tenni, adni valamit, csak meg kell hallgatni a másikat. "El kell fogadni, hogy van másik lehetőség vagy megközelítés is. Nem szabad elhinni, hogy csak én tudom az igazat".

A szocialista politikus az elmúlt három évet elvesztegetett időnek tartja abból a szempontból, hogy 2006 őszéig - mint mondta - leállt a 2003-ban elkezdett gazdasági egyensúly helyreállítási folyamat, és 2004-ben nem kezdték el a már akkor előkészített egészségügyi reformot. Akkor választásokra készültek a pártok, így ezeket mindenki szívesen sutba vágta. Medgyessy Péter pozitívumként említette, hogy az elmúlt három évben felnyitották a társadalom szemét.

Elkapkodott döntések

Medgyessy szerint talán abban hibázott a miniszterelnök, hogy nem tette egyértelművé: nemcsak magyarországi, hanem európai méretű illúzió volt, hogy az állam mindent megold helyettünk és a hazugságok nem a 90-es években kezdődtek, hanem évtizedekkel korábban. Ha ezt a társadalom megértette volna, akkor sok "sanda szándékú" ember nem kérdőjelezné meg a rendszerváltást és nem mondaná, hogy ezt most, a Magyar Gárdával vagy tüntetésekkel kell befejezni. Megfogalmazása szerint Gyurcsány Ferencnek "jók az antennái", mert érzi, hogy az embereknek rendre van szükségük, ugyanakkor a rend nemcsak "odacsapásról" szól. A kiszámítható és párbeszéden alapuló demokratikus rend megteremtése nem megy egyik percről a másikra.

Medgyessy Péter a miniszterelnök hét pontjával és népszavazási bejelentésével kapcsolatban elmondta: a történteket úgy is fel lehet fogni, hogy bevált Gyurcsány Ferenc taktikája, a zsarolás, hiszen az öt párt leült tárgyalni. Szerinte ilyen esetben akár nem is szégyen a zsarolás. Ugyanakkor szégyennek tartja, ha a népszavazás intézményéből karikatúrát csinálnak, akár az ellenzék, akár a kormányzat, akár magánemberek teszik ezt.

A pártfinanszírozás nagyon régóta nyomasztja a magyar társadalmat, melegágya mindenfajta politikai manipulációnak és a korrupció esélyének. Szerinte viszont butaság, hogy összeférhetetlen lenne a polgármesterség és országgyűlési képviselői munka. Medgyessy Péter saját egykori közjogi javaslatai (kisebb parlament, közös európai parlamenti lista, közvetlen államfőválasztás, kétkamarás parlament) és Gyurcsány Ferenc hét pontjának párhuzamba állításáról azt mondta: nem lehet tudni, egy kormányfő akkor tesz ilyen javaslatokat, ha érzi, hogy valami nem megy jól, vagy éppen túlzottan magabiztos. Gyurcsány javaslataival, meg az enyémekkel is alapvetően az a baj, hogy kapkodva születettek, azokat nem tárgyalták ki, nem érlelték ki és nem egyeztették, ezért okoztak megrökönyödést, véli Medgyessy, aki úgy látja, miniszterelnökként tett felvetései közül a kisebb parlament, az államfő közvetlen választása, valamint a második, civil kamara létrehozása ma is helytálló.

Generációk

Tudom, hogy kívülről könnyebb bölcsnek lenni, hiszen én sem ezt csináltam annak idején, de miért nem tanul a következő politikai generáció az előző hibájából? - tette fel a kérdést Medgyessy Péter. A Zuschlag-üggyel kapcsolatban csak annyit mondott, ostobaság lenne egy-két fiatal politikus alapján megítélni egy egész politikusgenerációt, de azt ajánlotta a politikusoknak, hogy ne álmélkodjanak azon, ha a fiatal politikusok egy része ilyen, mert ezt a mintát látták.

Medgyessy Péter határozottan állította, hogy már nem vállalna politikai funkciót. Azt viszont sajnálja, hogy Magyarországon nem találtak arra megoldást, miként lehetne hasznosítani az "idősebb, de energikus" politikusok kapacitását. Példaként említette, hogy a nemrégiben Magyarországon járt szingapúri miniszterelnök mesélte neki: a délkelet-ázsiai országban a volt kormányfők súlya, tekintélye, szava óriási, így tapasztalataikkal intézményesen hozzátehetnek az ügyek menetéhez. Persze tudja, hogy a szingapúri-modell Magyarországon nem működhetne, de talán egyszer lesz erre egy jó megoldás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?