Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bejelentette távozását az MTV elnöke

2002.07.15. 11:28
Jelezte távozási szándékát a tévéelnöki posztról kedden reggel az MTV kuratóriumi elnökségével Mendreczky Károly. Az egy éve kinevezett vezető utóda ideiglenesen Ragáts Imre lehet.
A Magyar Televízió kuratóriumi elnökségének jelezte kedden reggel távozási szándékát Mendreczky Károly tévéelnök. Információk szerint az elnök azzal indokolta lépését, hogy nem szeretné, ha személyének megítélése bármilyen módon is rontaná az MTV pozícióit. A köztévé kuratóriumi elnöksége ezekben a pillanatokban arról vitatkozik: elfogadja, avagy csak tudomásul vegye Mendreczky lemondását. Ha elfogadja, azzal automatikusan teljes elnöki jogkörrel felruházott alelnökké válna Ragáts Imre, ha azonban csak tudomásul vennék Mendreczky elhatározását, akkor Ragáts megbizásáról külön kellene dönteni. A köztévé úgynevezett nagykuratóriumának délelőtt tízre tervezett ülése egyelőre nem kezdődött el, továbbra is csak a kuratóriumi elnökség ülésezik, helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint a kurátorok is hosszabb ülésre rendezkedtek be: a Fidesz delegáltja ugyanis nagyobb össszeget dobott a parkolóautomatába.

Hetvenmilliós végkielégítés?
Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában nehezményezte, hogy a Magyar Televíziótól távozó hírigazgató 70 millió forintos végkielégítéssel vált meg hivatalától. Kertész Viktória, a köztévé sajtófőnöke szerint a végkielégítés összege a 70 millió forintnak a negyedét sem éri el.

Médiatudás: pletykák és cáfolatok

A választások óta eltelt közel három hónapban többször is felröppent a Mendreczky távozásáról szóló hír. Az MTV elnökének lemondását éppen a közszolgálati televízió választási kampányban vállalt szerepéért sürgették a szocialisták. Az MSZP szerint Mendreczky felelős az akkori kiegyensúlyozatlan tájékoztatásért. A tévéelnök azonban a kormánypártok ismétlődő jelzései ellenére rendre arról beszélt, hogy nem tervezi lemondását. A cáfolatokkal egyidőben televíziós berkekben már Mendreczky lehetséges utódainak esélyeit latolgatják. Valószínűsítik többek között Baló György, Friderikusz Sándor, Horváth János vagy Gyárfás Tamás jelölését.

A Népszabadság keddi cikke szerint a nemrég megüresedett hírigazgatói tisztségre, a Híradó főszerkesztői posztjára és a reggeli műsor élére tapasztalt tévések érkeznek: a hírek szerint vezető beosztást kap Rudi Zoltán, a Híradó korábbi vezetője, illetve a tv2-nél dolgozó Simon András is.

Ragáts lesz a megbízott elnök

Mendreczki utóda az elnöki pályázat kiírásáig és elbírálásáig várhatóan Ragáts Imre alelnök lesz, akit a közelmúltban neveztek ki a köztévé második emberének, korábban pedig gazdasági vezető volt a tévénél. Mendreczki Károly, a még csonka kuratórium jóvoltából csaknem harminc millió forintos végkielégítésben részesülhet. A grémium ugyanis mielőtt kiegészült volna a kormánypártok delegáltjaival, megduplázta a tévéelnök végkielégítését.

Késés

A Magyar Televízió kuratóriumának elnökségének ülése hosszasan elhúzódott, ezért az eredetileg 10 órára tervezett nagykuratóriumi ülés még délben sem kezdődhetett el. Mendreczky Károly tévéelnök még reggel 9 órakor elhagyta a kuratórium Ó utcai épületét, és nem is tért oda vissza.

Közben a 30 fős kuratórium civil szervezetek által delegált tagjai is értesültek arról, hogy Kuncze Gábor a parlamentben bejelentette: az MTV hírigazgatója 70 millió forintos végkielégítéssel távozott. Az egyik kurátor a hírre úgy reagált, "ez hülyeség", de ha igaz is, a kurátorok maximum csak nyelhetnek, ugyanis nem sok beleszólásuk van abba, hogy az egyes alkalmazottak munkaszerződése mit tartalmaz.

Az Index információi szerint Csermely Péter 15 millió forint körüli összeget kap végkielégítésként.

Összesen közel 60 milliós végkielégítés

Azt mindenesetre a kurátorok is tényként kezelik, hogy Mendreczky Károly 28,8 millió forintos végkielégítéssel távozik. Közel két éve, elnöki kinevezésekor 30 milliót kapott Mendreczky, így összesen 58,8 milliót kapott végkielégítésként, melyből egy hónapra lebontva, a fizetésén kívül 2,3 millió forint jövedelme származott.

A kurátorok önálló alapot kérnek a közmédia számára

A civil kurátorok egy csoportja szerint a rendszerváltás után 12 évvel elfogadhatatlan, hogy még mindig nem rendezett a közmédiumok függetlensége. Pós Péter és Ékes Ilona, a nagy kuratórium két tagja sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a Magyar Köztársaságban ma sem beszélhetünk közszolgálati médiumokról, mert sem az MTV, sem a Magyar Rádió, sem pedig a Duna Televízió nem tekinthető annak.

Pós szerint az rt.-k vezetése hosszabb-rövidebb idő alatt minden kormányváltás után alatt kicserélődött az aktuális kormányerőknek megfelelően; minden esetben sérült a közszolgálati média függetlensége. A kurátorok szerint a probléma legfőbb oka, hogy a médiumok nem rendelkeznek saját, előre meghatározott anyagi forrásokkal. Hozzátették: az Országgyűlés feladata lenne, hogy létrehozzon egy az inflációt követő alapot a köztévék és a rádió számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!