Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Holokausztra emlékező menet vonult Budapesten

2008.04.16. 19:18
Több ezer ember részvételével este fél hétkor elindult Budapest belvárosában az Élet Menete nevű emlékező felvonulás. A holokausztra emlékezők között több miniszter és ellenzéki politikus is ott volt.

A Dohány utcai zsinagóga elől szerda este fél hétkor indult el az Élet Menete. A résztvevők évek óta a holokauszt emléknapján közös fáklyás felvonulással emlékeznek a második világháborús rémtettekre.

Az idei menet erős rendőri biztosítással indult. A vonulók a Vigadó felé mennek, majd a Duna alsó rakpartján mentek ahhoz az emlékműhöz, ami a folyóba lőtt zsidóknak állít emléket néhány pár vascipővel.

"A holokauszt az emberiség szégyene" illetve "Tiltsák be a Magyar Gárdát!" feliratú transzparensek is láthatók voltak. Tudósítónk szerint jóval többen voltak a résztvevők, mint a korábbi években. Az MTI öt-hatezerre, a Független Hírügynökség kétezerre tippelte a létszámot.

Klikk a képre!

A felvonulók között volt például Hiller István oktatási- és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, Rogán Antal V. kerületi polgármester, Deutsch-Für Tamás és Fónagy János fideszes képviselők, Horn Gábor és John Emese SZDSZ-es politikusok, Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök illetve Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége is.

A menet végén a Duna-parton Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet. A pénteki Hollán Ernő utcai antifasiszta demonstrációra utalva azt mondta: "kiderült, hogy jóval többen vannak azok a liberális, szocialista, fideszes és MDF-es politikusok, akik akkor először szemtől szembe álltak a fasiszta, gyűlöletkeltő, a kisebbségeket és a demokráciát is fenyegető provokátorokkal."

A menetet néhányan megpróbálták megzavarni. Egy fekete ruhás kopasz férfi botrányt keltően viselkedett a Duna-parton, amikor Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója beszélt. A rendzavarót civil ruhás biztonságiak szedték ki a tömegből, földre teperték majd rabomobillal szállították el a helyszínről. A Kossuth térről egy kiabáló embert állítottak elő, aki nem tudta magát igazolni. A környéken több szkinhed is megjelent, őket a rendőrök igazoltatták.

Az országgyűlés 2000-ben nyilvánította április 16-át a holokauszt emléknapjává, mert 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók deportálása. 1945 tavaszáig hatszázezer magyarországi zsidót öltek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?