Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Keller és Kaltenbach mentelmi jogáról tárgyalnak

2003.11.25. 11:56
A mentelmi bizottság két hét múlva tárgyalja Katlenbach Jenő mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló kezdeményezést. A kisebbségi ombudsmant a jászladányi polgármester jelentette fel, mert becsületsértőnek találta Kaltenbach a helyi cigány kisebbségi önkormányzatról szóló beszámolóját. A bizottság várhatóan egyben tárgyalja azokat a mentelmi ügyeket, amelyeket karácsonyig juttatnak el a testülethez.
Keller László közpénzügyi államtitkár és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman ügye fekszik egyelőre a parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága előtt. Kellert Szász Károly jelentette fel rágalmazásért.

Kaltenbach Jenő mentelmi jogának felfüggesztesét a jászladányi polgármester kéri a testülettől - írja a Népszabadság. Dankó István amiatt fordult a bírósághoz, mert Kaltenbach tavalyi évről szóló jelentésében a kisebbségi önkormányzati választások "állatorvosi lovának" minősítette a jászladányi esetet. A választójogi törvényben előforduló problémák miatt fordulhatott elő ugyanis, hogy a település cigány kisebbségi önkormányzatában a többségi lakosság akaratából túlnyomórészt nem roma képviselők szereztek mandátumot. A beszámolót az országgyűlés elfogadta.

Géczi József, a bizottság elnöke az Indexnek azt mondta Kaltenbach ügyét két hét múlva tárgyalják, Keller esetében pedig megvárja, hogy az időközben esetlegesen érkező más beadványokkal együtt egy csomagban tárgyalják.