Valter
16 °C
31 °C

Csúszik a metrószerződés aláírása

2003.09.03. 16:59
Az előzetes tervekhez képest már alá kellett volna írni a 4-es metróról szóló szerződést a kormánynak és a fővárosnak, ám még a tervezet sincs sehol - értesült az InfoRádió. A tárgyaló felek nem tudtak megegyezni olyan lényeges kérdésekről, mint az állami ellenőrzés módja, vagy a beruházás határideje. A főváros reméli, hogy a hónapos csúszás oka csak a nyári szabadság volt.
"A kormányzati oldalnak markánsabban kellene részt vennie a tárgyalásokon" - nyilatkozta Bőhm András, a fővárosi önkormányzat SZDSZ frakciójának vezetője az InfoRádiónak. A politikus szerint a tárgyalások egész nyáron folytak ugyan, ám a Pénzügyminisztérium nem megfelelő koordinációja miatt három-négy hetet csúszik a 4-es metróról szóló szerződés aláírása a kormány és a főváros között.

A tárgyalásokon lényeges kérdések nem dőltek még el. Bőhm ezek között említette az állami ellenőrzés kérdését, valamint a munkálatok befejezésének határidejét. Az SZDSZ-es politikus kizártnak tartja, hogy a kormány szándékosan halogatná a tárgyalásokat, szerinte a nyári szabadságolások okolhatók a lassússágért.

Az első tenderek kiírására leghamarabb októberben kerülhet sor, amelynek 150-180 nap alatt lehet eredménye - nyilatkozta az Indexnek májusban Gulyás László, a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője. A szerződéskötést követő hat-kilenc hónap múlva indulhat a munka leglátványosabb része: az alagút fúrása. Egyelőre nem tudni, hogy ezek után mennyit csúszik a kivitelezés.