Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Három tonna kampányméz Dabason

2006.09.28. 12:44
Lemondatnák a fideszesek az V. kerületi szocialista polgármester-jelöltet, mert az idősek számára elérhető támogatásokat, valamint egy 500 forintos vásárlási utalványt tartalmazó füzetet terjesztett a kerületben. A dabasi polgármestert mézosztás miatt marasztaltak el. De milyen esetek voltak korábban?

A választás előtti napokban Kőszegi Zoltán dabasi polgármester 3000 üveg mézet juttatott a dabasi 60 éven felüli választópolgároknak. A Dabasi Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezésére a Pest Megyei Területi Választási Bizottság megállapította a választási eljárás megsértését, mivel az önkormányzati pénzből finanszírozott ajándékcsomag címkéje megtévesztő volt, úgy tűnhetett, hogy a polgármester a saját nevében adományozta azt.

Az MSZP és az SZDSZ léptesse vissza Steiner Pált, V. kerületi közös polgármesterjelöltjét - mondta Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Rubovszky György (KDNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki képviselők szerint egy belvárosi, az idősek számára elérhető támogatásokat, valamint egy 500 forintos vásárlási utalványt tartalmazó füzet, valójában közpénzből kiadott pártkiadvány, alkalmas a választói akarat jogellenes befolyásolására.

A szóban forgó kiadványt az V. kerületi jegyző jegyzi, nem a polgármester, és nem is az MSZP, mondta el az MTI-nek Nyakó István, a szocialisták szóvivője. Az idősek napja alkalmából összeállított kiadványban a hivatal tájékoztatja a kerületben élő nyugdíjasokat, időseket, hogy milyen szolgáltatásokkal áll a rendelkezésükre.

Alább néhány kampánycsendsértő eset az elmúlt 16 évből.

1990. szeptember 30. , első forduló

Tatabányán a 11-es számú választókörzetben sok lakás ajtajának kilincsére egy zacskó almát akasztott a körzet egyik független önkormányzati képviselőjelöltje. A választás másnapján, október 1-jén az MDF budapesti, XIII. kerületi szervezetének fóruma alatt három fiatalember patkányirtásnál használatos füstbombát dobott a helyiségbe. A művelődési és közoktatási tárca politikai államtitkárának, Beke Katának tevékenységét közszemlére kitett obszcén gipsz "alkotással" - fallosszal - bírálták ismeretlen tettesek.

Kozlok László, a debreceni 4. számú egyéni választókerület független jelöltje úgy igyekezett rábírni választóit az urnákhoz járuláshoz, hogy sorsjegyeket osztogatott a választókerületében azzal az ígérettel, hogy a voksolók között 500 és 5000 forint közötti összegű nyereményeket fog - természetesen saját zsebéből - kisorsolni.

1994. december 11.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyírmihálydi polgármestert életveszélyes fenyegetés érte, miszerint ha újra megválasztják, megölik.

1998. október 18.

A választás előtti napon, kampánycsend idején a budapesti Andrássy úton többezer, MSZP-s és SZDSZ-es politikusokat karikaturisztikus képpel és szöveggel ábrázoló szórólapot szedtek össze az úttisztítók.

A Csongrád megyei Domaszéken a nagymisét követően valaki szórólapokat osztott, amelyeken megjelölték a polgároknak, hogy kire szavazzanak.

2002. október 20.

Egy bejelentés szerint az MSZP helyi szervezete Kőbányán több helyszínen is "nosztalgia almavásárt" rendezett, ahol a párt képviselőjelöltjei rendkívül olcsón árulták a gyümölcsöt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!