Ágnes
-5 °C
2 °C

Kapolyi szerződött az Orbán után nyomozó céggel

2008.04.24. 08:00
Kapolyi László szocialista képviselő szerződött a karcagi Finder Magánnyomozói és Biztonsági Szolgáltató Bt-vel 2002-ben, írja Magyar Nemzet. A lap szerint a közel 100 millió forintos megbízás célja az volt, hogy terhelő adatokat gyűjtsenek Orbán Viktorról, Simicska Lajosról és Kalmár Istvánról, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatójáról. A kormányszóvivő szerint ez a cikk is azt bizonyítja, hogy a kormány nem adott megbízást politikusok törvénytelen megfigyelésére.

A Magyar Nemzet által bemutatott dokumentum szerint Kapolyi László 2002. december 18-án írta alá a Finder Bt. Magánnyomozói meghatalmazását. A szerződésben „stratégiai tervezés, szaktanácsadás, bizonyítási eszközök felkutatása, rögzítése, a bizonyítási anyag egyenkénti értékelése, a bizonyítékok együttes értékelése, szavahihető tanúk felkutatása”, és egyebek mellett „rajtaütések megszervezése és lebonyolítása az eljáró hatóságokkal” is szerepelt.

A szerződés célja az volt, hogy megfelelő adatokat gyűjtsenek a célszemélyek elleni vádemeléshez. A Magyar Nemzet által csütörtökön bemutatott dokumentumrészletben nem szerepel sem Orbán Viktor, sem Simicska Lajos, sem Kalmár Zoltán neve.

Az újság szerdán azt írta: a magánnyomozó cég 2002-ben azt ajánlotta, hogy felderítési dokumentumokkal igazolja a közpénzek eltulajdonításával összefüggő legkirívóbb bűncselekményeket, valamint Simicska Lajos APEH-nál végzett tevékenységét, illetve a Magyar Posta protekcionista ügyeit és informatikai beszerzéseit.

A Magyar Nemzet által közölt szerződésben a magánnyomozó cég részéről kapcsolattartóként szerepel G.Z. neve is, aki korábban Simicska Lajos APEH-elnök informatikai tanácsadója volt. G. Z. egyike azoknak a gyanúsítottaknak, akik a Nemzeti Nyomozó Iroda szerint 12,5 milliárd forintot követeltek Csányi Sándortól, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójától, Magyarország egyik leggazdagabb emberétől.

A megbízási szerződés szerint a féléves időtartamra tervezett törvénytelen nyomozásnak csupán a rezsiköltsége majdnem százmillió forintra rúgott. A nyomozó csapat hat fő szakértőből és két fő szakirányítóból állt. Előbbiek havi 500 ezer forintért, utóbbiak havi 2,5 millió forintért dolgoztak.

Telekommunikációs költségekre fejenként havi 50 ezer forintot, szállásra pedig havi 200 ezer forintot állapított meg a szerződés. A Finder Bt. egyszeri informatikai beruházásra 15 millió forintot kaptak. Információ-vásárlás címén összesen 50 millió forintos keretet állapít meg a szerződés.

Az Index információi szerint 2002 végén valóban több szocialista politikusnak, köztük Keller László közpénzügyi államtitkárnak is felajánlotta egy magánnyomozó cég, hogy adatokat gyűjt több fideszes nagyságról, például Orbán Viktor volt miniszterelnökről és Simicska Lajos egykori Apeh-elnökről, de a megkeresettek elhajtották a céget.

A Gyurcsány-kormány soha, semmikor, senkinek nem adott megbízást törvénytelen megfigyelésekre, közölte a kormányszóvivő a Magyar Nemzet szerdai cikkére reagálva. Gyurcsány Ferenc Kiss Péter kancelláriaminisztert bízta meg azzal, hogy tájékozódjon az ügyben, és ha kell, indítson vizsgálatot. A kutatás az Index információi szerint már el is startolt, pénteken zárul le, és a MEH ellenőrzési főosztálya végzi.

A kormányszóvivő szerint a Fidesz öngólt lőtt

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint beismerés a Magyar Nemzet csütörtöki cikke: a lap meghátrált egyetlen nap alatt, és elismerte, hogy a kormány soha, semmilyen megbízást nem adott pártpolitikusok törvénytelen megfigyelésére. Daróczi szerint öngólt rúgott a Fidesz, mert a sajtó azt is feltárta, hogy aki annak idején hasonló ajánlatokkal házalt a kormánynál, az Orbán Viktor bizalmasának, Simicska Lajosnak a tanácsadója volt. A kormány akkor is határozottan nemet mondott az ajánlkozásra.

Jogos lehet a kérdés, hogy a Magyar Nemzet beismerő cikke után van-e még értelme annak a vizsgálatnak, amit Kiss Péter kancelláriaminiszter indított el a miniszterelnök felkérése alapján. Erre a kérdésre azután lehet választ adni, hogy az első tájékozódás után kiderül, pontosan mivel is próbálkozott Simicska Lajos volt munkatársa a 2002-es kormányváltás után - közölte Daróczi Dávid.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!