Emília
18 °C
26 °C

Márciusig biztos a Mai Nap és a Magyar Hírlap megjelenése

2000.12.04. 18:58
A svájci Ringier sajtóbirodalom október elsejével megvásárolta a Magyar Hírlap és a Mai Nap sajtóorgánumokat az ugyancsak svájci érdekeltségű Jürg Marquardtól. A vételárról mindkét fél hallgat. A szerződésben kitétel szerepel, mi szerint márciusig a Ringier vállalja a két lap megjelentetését. A további tervekről később döntenek.
A szerződésről már az év kezdetén is voltak bizonyos híresztelések, azonban azokat mindekét fél cáfolta. Pető Endre, a Ringier magyarországi cégének ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta: nincs még eldöntve mit fognak tenni a két lappal, és személyi változások sem kerültek szóba. A Mai Nap valószínű megszűnik, vagy beleolvad a Blikkbe. A tárgyalások a két lap megvételéről már legalább egy éve folynak. ,,Az igazi vita - ahogyan mindig - a vételár körül alakult ki" - tette még hozzá Pető.

Ringier
A svájci céget Johann R. Ringier alapította 1831-ben. A jelenleg is a Ringier család tulajdonában levő cég Svájcban tizenhét újságot ad ki és az elsők között terjeszkedett kelet felé. Nyomdái mellett televíziós műsorokat is üzemeltet. A most nyélbe ütött szerződéssel Magyarországon négy lapot adnak ki.
Demarkációs sajtóvonalak

A két cég Magyarországon más és más területen próbál vezető pozíciót szerezni, megállapodtak abban, hogy nem zavarják egymás köreit Magyarországon. Míg a Ringier elsősorban a napi politikai, és bulvár lapok piacán törekszik vezető pozícióra, addig a Marquard csoport megszabadul minden ilyen befektetésétől.

,,A Marquard igyekszik elsősorban életmód magazinjaira koncentrálni" - mondta el az Indexnek Albrecht Hengstenberg, a Marquard csoport egyik vezetője. Hozzátette: óriási befektetéseket eszközöltek Magyarországon. Az eddig futó magazinok (Playboy, JOY, CKM) mellé új lapok megjelentetését is tervezik. Jövőre jön a Madame Figaró itthoni száma.

Marquard
Marquard saját vállalkozással, a ,,pop" című lap kiadásával kezdte gyorsan ívelő karrierjét. Két év alatt a lap elérte a negyven ezres példányszámot. Gyorsan terjeszkedett Európa szerte. Cége jelenleg tízmillió svájci frank bevételt könyvelhet el évente a lapkiadásokból.
Még nincsenek biztos tervek

Martin Khal, a Ringier magyarországi megbízottja közölte, hogy még korántsem biztos a két lap sorsa. Jelenleg valószínűnek tűnik, hogy a Magyar Hírlapból az ország második legnépszerűbb politikai lapját kívánják létrehozni. Ehhez meg kell majd duplázni a 35-40 ezer példányban megjelenő napilap eladásait.

A Mai Nap helyzete meglehetősen ingatag, hiszen a Ringier már rendelkezik egy hasonló bulvárlappal, a Blikkel. A két újság eddig harcolt egymással, de most lehetőség lesz a Mai Nap beolvasztására a Blikkbe. Mint azt megtudtuk, a Mai Nap munkatársai rettegnek, biztosak benne, hogy elvesztik munkahelyüket. Többségük máris munkát keres, a szerencsésebbje már talált is.