Béla
12 °C
27 °C

Feljelentés alapján vizsgálódna az ügyészség

2001.07.26. 16:56
A Legfőbb Ügyészség a sajtóban megjelentek alapján nem indít hivatalból vizsgálatot Bognár László MIÉP-alelnök ellen, aki szerdai sajtótájékoztatóján antiszemita kijelentések közepette sötét és nemzetellenes tettnek nevezte az FTC tervezett eladását. Halmai Gábor alkotmányjogász szerint viszont az ügyészségnek hivatalból kellene eljárást indítania, mert az elhangzottak kimeríthetik a közösség elleni izgatást. Horányi Miklós ügyészségi szóvivő szerint azonban csak feljelentés alapján foglalkoznak az üggyel. Több zsidó szervezet csütörtökön közleményben ítélte el Bognár megnyilatkozását.
Csak feljelentés esetén indul eljárás Bognár László MIÉP-alelnök ellen - tudtuk meg Horányi Miklóstól, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjétől. Tájékoztatása szerint a sajtóban megjelentek alapján nem indítható vizsgálat a politikus ellen hivatalból, mert a nyilatkozatokból nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja.

Bognár a Ferencváros Fotex általi megvételét sötét és nemzetellenes tettnek tartja. A politikus szerint a Ferencvárost, és a "mindenkor a tehetős zsidósághoz kapcsolt MTK-t, most ugyanez a cég, a Békesi László által, tehát az úgynevezett reformkommunizmus és SZDSZ-liberalizmus által létrehozott és több szálon tulajdonolt Fotex Rt. birtokolja".

Izgatás vagy sem?

Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár a Népszavának nyilatkozva viszont kijelentette: az elhangzottak kimeríthetik a közösség elleni izgatás tényállását, ezért az ügyészségnek hivatalból kell eljárást indítania az esettel kapcsolatban, ha felmerül a más népek, fajok, felekezetek elleni gyűlöletre uszítás alapos gyanúja.

Az alkotmányjogász hozzátette, hogy ilyen esetekben azt kell megvizsgálnia az ügyészségnek, hogy a kijelentés a véleményszabadság határain belül van-e, mert egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint akkor történik bűncselekmény, ha az ilyen beszédnek komoly társadalmi veszélye van. Ez azt jelenti, hogy ha az elhangzottak csak társadalmi megvetésre tarthatnak számot, akkor az szabad véleménynek számít, amennyiben viszont tettekre is ösztönözhetnek, már indokolt a véleményszabadság akár büntetőjogi korlátozása is. Figyelembe véve a mai kor hangulatát, ezeknek a szavaknak súlyos következményei lehetnek - véli Halmai.

Tiltakozó zsidó szervezetek

A magyarországi zsidó szervezetek a magyar zsidóság képviseletében mélységes megdöbbenésüknek adnak hangot annak a náci, nemzetellenes és uszító magatartásnak a láttán, amely most már a parlamenti politizálás szintjére emelkedett- tartalmazza nyolc zsidószervezet csütörtöki közleménye. Az aláírók között szerepel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Budapesti Zsidó Hitközség, a Magyarországi Cionista Szövetség, illetve a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület is.

A szervezetek úgy vélik: a többség és a hivatalos állami szervek hallgatásának, közönyének nyomán a társadalom kisebb részét reprezentáló, de nagyon agresszív és hangos, a parlamenti mentelmi jog védelmét is élvező elemek megkezdték annak a bizonyítottan nemzetvesztő programnak a reprodukálását, amely teljességgel megosztja a társadalmat és a gyűlöletre, sötét ösztönökre építve igyekszik saját kicsinyes politikai érdekeinek alárendelni mindent.

A MIÉP nyilatkozata - az aláírók szerint - már túlmegy a véleménynyilvánítás szabadságának határain.