Mátyás
-6 °C
1 °C

Cáfolják a MIÉP állítását

2001.05.23. 22:03
Mind az SZDSZ-es, mint pedig az MSZP-és képviselő visszautasította azokat a MIÉP-es vádakat, amelyek szerint ők az Európa Tanács egyik áprilisi ülésén hamis színben tüntette volna fel Magyarországot. A MIÉP szerdán azt állította, amiatt nem tudta az ET áprilisban meghozni az Izraelt elítélő határozatát, mert Eörsi Mátyás és Herczog Edit védelmébe vette az izraeli bűntetteket. A párt emiatt országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek az Izrael állam katonai agressziójának elítéléséről. Eörsi az Indexnek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, a MIÉP-es állítás egyszerűen ostobaság, mindamellett a náci idők retorikáit alkalmazza.
A MIÉP egyik politikusa egy jeruzsálemi rádióadásra hivatkozva kifejtette: hogy a magyar küldöttség említett két, "zsidó származású" tagja úgy támogatta az izraeli politikát, mintha a saját hazája ügyét képviselné.

A MIÉP szerint Eörsi Mátyás és Herczog Edit (MSZP) április 21-én az Európa Tanács strasbourgi ülésén hamis színben tüntette fel Magyarországot a világ előtt, amikor az izraeli bűntetteket védelmébe vette a parlamenti közgyűlésen, s így az ET akkor nem tudta meghozni Izraelt elítélő határozatát.

Emiatt is a MIÉP hétfőn országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek Izrael állam katonai agressziójának elítéléséről. "A Magyar Országgyűlésnek azért is el kell ítélnie az agresszort, mert két képviselője, Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Herczog Edit (MSZP) április 21-én az Európa Tanács strasbourgi ülésén hamis színben tüntette fel Magyarországot a világ előtt, amikor az izraeli bűntetteket védelmükbe vették a parlamenti közgyűlésen, s így az ET akkor nem tudta meghozni Izraelt elítélő határozatát "- olvasható az újságírók rendelkezésére bocsátott javaslat indoklásában.

Eörsi: A MIÉP radikalizálja a politikai közéletet

Eörsi úgy fogalmazott, a MIÉP-nek fogalma sincs a munkájáról, egyszerűen hazudik a párt, s a náci retorikát idéző retorikát használ. A képviselő szerint a MIÉP folyamatosan radikalizálja a magyar politikai közéletet. "Amit három évvel ezelőtt csak suttogtak, azt ma nyíltan kimondják, s holnap már kiabálni fogják" - fogalmazott Eörsi, aki szerint a MIÉP lépése az antiszemitizmus fokozására tett kísérlet volt. Hercog Edig is cáfol

Herczog Edit szocialista képviselő határozottan cáfolta, hogy az Európa Tanács április 21-i ülésén felszólalt volna a palesztin-izraeli konfliktus tárgyában. Közölte: az ET ülése április 23-27-ig tartott, és ő egy alkalommal, a humán géntérkép témája kapcsán szólalt fel a tanácskozáson, április 25-én. Az MTI jelentése szerunt közölte, az izraeli ügyekkel összefüggő vita 26-án folyt a testületben, és ő ahhoz hozzá sem szólt.