Friderika
12 °C
29 °C

Vita a szívbetegek ellátásának korlátozásáról

2007.05.11. 21:28
A sürgősségi esetek elsőbbséget kell hogy élvezzenek az infarktusos betegek ellátásánál is - mondta el az egészségügyi miniszter pénteken, Budapesten. A Fidesz szerint veszély fenyegeti a szív- és érrendszeri betegségek sebészeti ellátására kiépült országos hálózat működését - mondta Horváth Ágnes szavaira reagálva az MTI-nek a párt egészségpolitikusa, Mikola István.

"A teljesítményvolumenek kizárólag az egyes intézményekre kerülnek megállapításra. Valamennyi intézménynek a teljesítményéből először a sürgősségi eseteket kell ellátni" - mondta Horváth Ágnes pénteken. Szerinte ezután kerülhet sor a tervezett ellátások elvégzésére.

Egy kérdés kapcsán a tárcavezető elmondta: modellezik az intézmények betegellátását, a betegutakat, és ezek alapján valószínűleg korrigálják majd az intézmények teljesítményvolumen-számait. "Két-három havi működés után, azaz tényadatok után tudunk hozzáfogni a módosításhoz, ez meg fog történni még a nyáron" - fogalmazott Horváth.

A teljesítményvolumen intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépi az adott évre megszabott betegellátási számot, az afölötti gyógyításra nem, vagy csak egy részére kap finanszírozást a biztosítótól.

Mikola saját vizsgálatokat kezdeményez

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: "nagyon nagy gondokat látunk az infarktusos betegek ellátásában, és ez azért érzékeny kérdés Magyarországon, mivel az elmúlt tíz évben kiépült a szív- és érrendszeri katasztrófák sebészeti jellegű ellátására egy országos hálózat. Ez évente mintegy 30 ezer embernek az életét mentette meg".

A politikus szerint ezt az ellátást a teljesítményvolumen-korlátozás miatt fenyegeti veszély. Mikola István közölte: az utóbbi időben sok bejelentést kaptak "kínos" ügyekről, sőt halállal végződő esetekről is van tudomásuk. Ez utóbbi ügyben vizsgálatot kezdtek. A politikus a saját vizsgálatot azzal magyarázta, hogy nem kívánnak a minisztériumnak a biztosításfelügyeletnél indított vizsgálatára hagyatkozni.

Mikola: Újra kell gondolni a volumenkorlátozást

Arra, amit a miniszter a teljesítményvolumen-korlát újragondolásával kapcsolatban mondott, Mikola István úgy reagált: "azt tanácsoljuk Horváth Ágensnek, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a volumenkorlátozás teljes rendszerét, hiszen ez nem tartható fenn tovább". Hozzátette: nem tartható fenn, hogy azok az intézetek, orvos-csoportok korlátozva legyenek tevékenységükben, amelyek az ilyen betegségekre hatékony eljárásokat tudnak alkalmazni.

Mikola István emlékeztetett: a Fidesz a volumenkorlát megszüntetését már az egészségügyi törvények vitájakor módosító javaslatban is benyújtotta az Országgyűlésnek, ám ezt akkor a kormányoldal lesöpörte az asztalról. "Még az is lehet, hogy önálló törvénymódosító kezdeményezést teszünk" - mondta a Fidesz egészségpolitikusa, majd kifejtette azt a véleményét, hogy nem sok reményt lát az együttműködésre Horváth Ágnessel, hiszen nem látnak készséget az egészségügyi tárca vezetőjében a közös munkára.

MOK: a megelőző kardiológiai vizsgálatokat nem szabad korlátozni

A diagnosztikai, megelőző szívkatéteres beavatkozásokat ki kell venni a teljesítményvolumen-korlát (tvk) alól - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke pénteken budapesti sajtótájékoztatóján. Éger István osztja a kardiológusok társasága elnökének azon véleményét, hogy a megelőző beavatkozások ne tartozzanak a volumenkorlát alá.

A köztestületi elnök elmondta: az infarktusos betegek ellátása sürgősségi kérdés, amely ellátásra nem vonatkozik a tvk, azonban a megelőző beavatkozások nagyban múlnak azon, hogy egy-egy betegnél ne is alakuljon ki akut életveszély, amelynek kezelése és gyógyítása sokkal többe kerül, mint a megelőzése.

Éger István elkeserítőnek nevezte az egészségügyi miniszter csütörtök esti reagálását, amelyet a kamarai elnök úgy kommentált, hogy Horváth Ágnes "úgy tett, mintha nem értené, vagy nem akarná érteni azt, ami nyilvánvaló..., mintha a kardiológusok nem mondtak volna semmit". Közölte: a kardiológiai ellátás nem csak a már infarktust szenvedett betegek ellátásából áll.