Árpád
-2 °C
4 °C

Vita a szívbetegek ellátásának korlátozásáról

2007.05.11. 21:28
A sürgősségi esetek elsőbbséget kell hogy élvezzenek az infarktusos betegek ellátásánál is - mondta el az egészségügyi miniszter pénteken, Budapesten. A Fidesz szerint veszély fenyegeti a szív- és érrendszeri betegségek sebészeti ellátására kiépült országos hálózat működését - mondta Horváth Ágnes szavaira reagálva az MTI-nek a párt egészségpolitikusa, Mikola István.

"A teljesítményvolumenek kizárólag az egyes intézményekre kerülnek megállapításra. Valamennyi intézménynek a teljesítményéből először a sürgősségi eseteket kell ellátni" - mondta Horváth Ágnes pénteken. Szerinte ezután kerülhet sor a tervezett ellátások elvégzésére.

Egy kérdés kapcsán a tárcavezető elmondta: modellezik az intézmények betegellátását, a betegutakat, és ezek alapján valószínűleg korrigálják majd az intézmények teljesítményvolumen-számait. "Két-három havi működés után, azaz tényadatok után tudunk hozzáfogni a módosításhoz, ez meg fog történni még a nyáron" - fogalmazott Horváth.

A teljesítményvolumen intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépi az adott évre megszabott betegellátási számot, az afölötti gyógyításra nem, vagy csak egy részére kap finanszírozást a biztosítótól.

Mikola saját vizsgálatokat kezdeményez

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: "nagyon nagy gondokat látunk az infarktusos betegek ellátásában, és ez azért érzékeny kérdés Magyarországon, mivel az elmúlt tíz évben kiépült a szív- és érrendszeri katasztrófák sebészeti jellegű ellátására egy országos hálózat. Ez évente mintegy 30 ezer embernek az életét mentette meg".

A politikus szerint ezt az ellátást a teljesítményvolumen-korlátozás miatt fenyegeti veszély. Mikola István közölte: az utóbbi időben sok bejelentést kaptak "kínos" ügyekről, sőt halállal végződő esetekről is van tudomásuk. Ez utóbbi ügyben vizsgálatot kezdtek. A politikus a saját vizsgálatot azzal magyarázta, hogy nem kívánnak a minisztériumnak a biztosításfelügyeletnél indított vizsgálatára hagyatkozni.

Mikola: Újra kell gondolni a volumenkorlátozást

Arra, amit a miniszter a teljesítményvolumen-korlát újragondolásával kapcsolatban mondott, Mikola István úgy reagált: "azt tanácsoljuk Horváth Ágensnek, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a volumenkorlátozás teljes rendszerét, hiszen ez nem tartható fenn tovább". Hozzátette: nem tartható fenn, hogy azok az intézetek, orvos-csoportok korlátozva legyenek tevékenységükben, amelyek az ilyen betegségekre hatékony eljárásokat tudnak alkalmazni.

Mikola István emlékeztetett: a Fidesz a volumenkorlát megszüntetését már az egészségügyi törvények vitájakor módosító javaslatban is benyújtotta az Országgyűlésnek, ám ezt akkor a kormányoldal lesöpörte az asztalról. "Még az is lehet, hogy önálló törvénymódosító kezdeményezést teszünk" - mondta a Fidesz egészségpolitikusa, majd kifejtette azt a véleményét, hogy nem sok reményt lát az együttműködésre Horváth Ágnessel, hiszen nem látnak készséget az egészségügyi tárca vezetőjében a közös munkára.

MOK: a megelőző kardiológiai vizsgálatokat nem szabad korlátozni

A diagnosztikai, megelőző szívkatéteres beavatkozásokat ki kell venni a teljesítményvolumen-korlát (tvk) alól - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke pénteken budapesti sajtótájékoztatóján. Éger István osztja a kardiológusok társasága elnökének azon véleményét, hogy a megelőző beavatkozások ne tartozzanak a volumenkorlát alá.

A köztestületi elnök elmondta: az infarktusos betegek ellátása sürgősségi kérdés, amely ellátásra nem vonatkozik a tvk, azonban a megelőző beavatkozások nagyban múlnak azon, hogy egy-egy betegnél ne is alakuljon ki akut életveszély, amelynek kezelése és gyógyítása sokkal többe kerül, mint a megelőzése.

Éger István elkeserítőnek nevezte az egészségügyi miniszter csütörtök esti reagálását, amelyet a kamarai elnök úgy kommentált, hogy Horváth Ágnes "úgy tett, mintha nem értené, vagy nem akarná érteni azt, ami nyilvánvaló..., mintha a kardiológusok nem mondtak volna semmit". Közölte: a kardiológiai ellátás nem csak a már infarktust szenvedett betegek ellátásából áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?