Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mikola: az egészségügyi reform játék a tűzzel

2006.09.11. 13:14
Az egészségügyi program visszavonását kéri Mikola István fideszes politikus az SZDSZ-től. A "nemzet orvosa" szerint a kórházprivatizációk környékéán kormányközeli cégek jelennek meg.

Mikola István hétfői sajtótájékoztatóján arra szólította fel az egészségügy kormányzatot, hogy sürgősen hagyja abba a kórházbezárásokról szóló kiszivárogtatásokat, mert ezzel rémületet kelt a lakosságban. "Sürgősen abba kell hagyni ezeket a kiszivárogtatásokat, amiktől megrémül a lakosság, vagy pedig felháborodik. (...) Ez játék a tűzzel, ezt nem lehet csinálni" - mondta a politikus, aki szerint a jelentős kórházak közelében élő emberek élőlánc-demonstrációkon gondolkodnak a kórházbezárásokról szóló hírek miatt.

Mikola István ugyanakkor kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, milyen megmozdulásokat szerveznek, de úgy véli, hogy az előkészítetlen kórházbezárások egészen biztosan lakossági demonstrációkhoz vezetnek. Hozzátette: a gyógyszerészek a patikaliberalizáció miatt szintén demonstrációra készülnek, de véleménye szerint az egészségügy más területein is "készülődés van".


"A kormányzat, sürgősen hagyja abba a kórházbezárásokról szóló kiszivárogtatásokat!"

Vak ló

A kormány "megy előre, mint vak ló", nem érzi azokat a veszélyeket, amelyeket a puccsszerű bejelentések, a rémhírkeltés okoz a lakosságban, fogalmazott Mikola István, aki a délután ülésező Liberális Egészségügyi Tanácsot arra szólította fel, hogy vonja vissza az egészségügyi programot. A fideszes politikus hangsúlyozta, az egészségügyben kialakult drámai helyzetet az egészségügyi bizottság Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésén kell megvitatni a Molnár Lajos szakminiszter részvételével.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere szerint "nyomul a magánszektor" az egészségügyben, olyan akciókat látni, amelyek az egészségügyi közvagyon megszerzésére irányulnak. Mikola István a hatvani kórház esetét példaként hozva elmondta, a folyamat azzal kezdődik, hogy a megyék leadják a városoknak az egészségügyi intézményeket, a város közgyűlése körül pedig már "ott ólálkodnak azok a privatizőrök", aki néhány millió forintos tőkével alapított kft-kel, nulla forint értéken, vissztehermentesen, közbeszerzési pályázat és versenytárgyalás nélkül birtokba veszik a kórház működtetését.

Fel kell kapni a fejet

Sok helyen történik ez, és "véletlenül ugyanazzal a tulajdonosi körrel bíró vállalkozói csoport más-más cégek nevén végzi ezt akciót, akikről tudjuk, hogy kormányzatközeli cégek" - mondta Mikola István, aki szerint ha országgyűlési fórumokon nem sikerül megvédeni az egészségügyi közvagyont, akkor a lakosságnak "kell felkapni a fejét". Véleménye szerint egyre valósabbá válik az a rémkép, hogy a nemzeti fejlesztési terv forrásait nem önkormányzatok tudják majd lehívni, hanem a kormányzathoz közel álló vállalkozások, a pénz így "magánzsebekben" landol majd.

Konkrétumot hiányolnak

Schvarcz Tibor, az MSZP-frakció egészségügyi munkacsoportjának vezetője az MTI-nek azt mondta, a Fidesznek konkrét javaslatait kellene ismertetnie, nem a gyermekeiket féltő szülőkben félelmet kelteni. Mint mondta, a Fidesz is tudja, ha ő lenne kormányon, nem lenne más lehetősége, mint megváltoztatni az egészségügyi struktúrát. A kormánypárti politikus szerint nem igaz, hogy az önkormányzatok eladják a kórházaikat, csak a működtetés jogát adnák át, maga a tulajdon önkormányzati marad.