Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Mikola: az egészségügyi reform játék a tűzzel

2006.09.11. 13:14
Az egészségügyi program visszavonását kéri Mikola István fideszes politikus az SZDSZ-től. A "nemzet orvosa" szerint a kórházprivatizációk környékéán kormányközeli cégek jelennek meg.

Mikola István hétfői sajtótájékoztatóján arra szólította fel az egészségügy kormányzatot, hogy sürgősen hagyja abba a kórházbezárásokról szóló kiszivárogtatásokat, mert ezzel rémületet kelt a lakosságban. "Sürgősen abba kell hagyni ezeket a kiszivárogtatásokat, amiktől megrémül a lakosság, vagy pedig felháborodik. (...) Ez játék a tűzzel, ezt nem lehet csinálni" - mondta a politikus, aki szerint a jelentős kórházak közelében élő emberek élőlánc-demonstrációkon gondolkodnak a kórházbezárásokról szóló hírek miatt.

Mikola István ugyanakkor kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, milyen megmozdulásokat szerveznek, de úgy véli, hogy az előkészítetlen kórházbezárások egészen biztosan lakossági demonstrációkhoz vezetnek. Hozzátette: a gyógyszerészek a patikaliberalizáció miatt szintén demonstrációra készülnek, de véleménye szerint az egészségügy más területein is "készülődés van".


"A kormányzat, sürgősen hagyja abba a kórházbezárásokról szóló kiszivárogtatásokat!"

Vak ló

A kormány "megy előre, mint vak ló", nem érzi azokat a veszélyeket, amelyeket a puccsszerű bejelentések, a rémhírkeltés okoz a lakosságban, fogalmazott Mikola István, aki a délután ülésező Liberális Egészségügyi Tanácsot arra szólította fel, hogy vonja vissza az egészségügyi programot. A fideszes politikus hangsúlyozta, az egészségügyben kialakult drámai helyzetet az egészségügyi bizottság Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésén kell megvitatni a Molnár Lajos szakminiszter részvételével.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere szerint "nyomul a magánszektor" az egészségügyben, olyan akciókat látni, amelyek az egészségügyi közvagyon megszerzésére irányulnak. Mikola István a hatvani kórház esetét példaként hozva elmondta, a folyamat azzal kezdődik, hogy a megyék leadják a városoknak az egészségügyi intézményeket, a város közgyűlése körül pedig már "ott ólálkodnak azok a privatizőrök", aki néhány millió forintos tőkével alapított kft-kel, nulla forint értéken, vissztehermentesen, közbeszerzési pályázat és versenytárgyalás nélkül birtokba veszik a kórház működtetését.

Fel kell kapni a fejet

Sok helyen történik ez, és "véletlenül ugyanazzal a tulajdonosi körrel bíró vállalkozói csoport más-más cégek nevén végzi ezt akciót, akikről tudjuk, hogy kormányzatközeli cégek" - mondta Mikola István, aki szerint ha országgyűlési fórumokon nem sikerül megvédeni az egészségügyi közvagyont, akkor a lakosságnak "kell felkapni a fejét". Véleménye szerint egyre valósabbá válik az a rémkép, hogy a nemzeti fejlesztési terv forrásait nem önkormányzatok tudják majd lehívni, hanem a kormányzathoz közel álló vállalkozások, a pénz így "magánzsebekben" landol majd.

Konkrétumot hiányolnak

Schvarcz Tibor, az MSZP-frakció egészségügyi munkacsoportjának vezetője az MTI-nek azt mondta, a Fidesznek konkrét javaslatait kellene ismertetnie, nem a gyermekeiket féltő szülőkben félelmet kelteni. Mint mondta, a Fidesz is tudja, ha ő lenne kormányon, nem lenne más lehetősége, mint megváltoztatni az egészségügyi struktúrát. A kormánypárti politikus szerint nem igaz, hogy az önkormányzatok eladják a kórházaikat, csak a működtetés jogát adnák át, maga a tulajdon önkormányzati marad.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!