Mátyás
-6 °C
1 °C

Sok ezren a budapesti temetőkben

2004.11.01. 18:23
Sok ezren keresték fel a temetőket mindenszentek napján. A MÁV mentesítő vonatokat indított, a BKV pedig sűrítette temetői járatait. Rendkívüli eseményről nem érkezett hír.
A tizennégy budapesti temetőt sok ezren keresték fel késő délutánig mindenszentek napja alkalmából, a sírkertekben zavartalanul róhatják le kegyeletüket a hozzátartozók - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgatója. Simóka Kálmánné elmondta, bár szombaton és vasárnap is voltak emlékezők a temetőkben, nagyon sokan hétfőn mentek szeretteikhez. Semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta az emlékezőket, nem okozott semmi fennakadást a hozzátartozók fogadásában, és nem érkeztek jelzések viráglopásról sem.

Tekintse meg képeinket!
Valószínűleg kedden is sokan fognak kilátogatni a temetőkbe, annak ellenére, hogy az már munkanap lesz. A temetők meghosszabbított nyitvatartással, kibővített ügyelettel és megerősített biztonsági szolgálattal várják a megemlékezőket - mondta Simóka Kálmánné.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a megemlékezések idején kiemelten figyelik a temetők közvetlen környezetét, és nagy gondot fordítanak a gépjárműlopások- és feltörések megelőzésére.

Sűrűbb járatok

Simóka Kálmánné felhívta a figyelmet arra, hogy csak két temetőbe lehet autóbusszal bejutni: az óbudai és a rákospalotai sírkertbe. Az Új köztemetőben ugyanakkor a nagy távolságok miatt három mikrobuszt indítottak, hogy az idősek és a kisgyermekesek könnyebben eljuthassanak a sírokhoz.

A fővárosi temetők - keddig bezáróan - este 8 óráig tartanak nyitva, irodáik fél 8-tól délután 5 óráig várják a látogatókat. A zsúfoltság elkerülésére a MÁV mentesítő vonatokat indított, a BKV pedig sűrítette sírkertekhez közlekedő járatait, valamint temetői buszokat állított be.

Mindenszentek a katolikus egyház ünnepe: november 1-jén azokról a szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. A protestantizmus az elhunytakra emlékezik ezen a napon, amely 2000-től munkaszüneti nap Magyarországon.