A mindszenti beteg meghalt

2007.04.13. 15:11
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Ki az a mindszenti beteg?
H. Imre Mindszenten élt, elég rossz körülmények között. Súlyos asztmája volt. Április 6-án, 67 évesen meghalt.
Akkor ő a mindszenti halott.
Ez egyáltalán nem vicces. Különben is, útban Szentes felé halt meg a mentőben.
De történt már ilyen. Miért beszél mindenki erről egy hete?
Azért, mert lehet, hogy ő az egészségügyi reform első áldozata. Vagy mert annak próbálják beállítani.
Hogy lehet meghalni egy reformban?
Április 1-től alakultak át a kórházak. Leépültek, megszűntek a gyógyító osztályok, és új ellátási körzeteket határoztak meg. H. Imrét aznap a hódmezővásárhelyi kórházba vitték be, ott azonban azt mondták neki: nem vehetik fel, a szentesi kórházba kell mennie. Elindult vele a mentő, de mielőtt Szentesre ért volna, meghalt. A hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta: ha nincs reform, nem kellett volna átszállítani, s akkor talán életben maradhatott volna.
A hódmezővásárhelyi polgármester orvos?
Nem, ő jogász, polgármester és országgyűlési képviselő.
Akkor honnan tudja, hogy életben maradhatott volna?
Ő nagyon harcosan küzdött már korábban is azért, hogy Hódmezővásárhelyen ne szüntessenek meg kórházi ágyakat. Előre megmondta, hogy baj lesz.
Várta, hogy baj legyen és felszólalhasson?
Remélem nem. Amikor viszont meghalt ez az ember, néhány óra múlva bejelentette, ez a reform miatt volt.
Akkor ő nem szereti a reformot.
Te sem lennél nyugodt, ha a városodban vagy a kerületedben leépítenék a kórházat. Lázár János azt tette, amit amúgy egy polgármesternek és országgyűlési képviselőnek tennie kell az ott élőkért: küzdött a kórházért és most sem adja fel.
Nem lehet, hogy a mindszenti beteg nagyon beteg volt és ezért halt meg?
Ha valaki otthon összeesik és meghal, azt mondják, nem lehetett segíteni rajta. Ha viszont járt kórházban, látta orvos vagy éppen egy mentőautóban ült, fel szokták vetni azt, felelős volt-e valaki a haláláért.
Tehát vagy a kórház vagy a mentő vagy a reform a felelős?
Vagy ő maga. Azt lehet tudni, hogy H. Imrének hiába írt fel korábban gyógyszert a háziorvos, ő nem szedte rendszeresen. Április hatodikán reggel már egyszer rosszul lett a kocsmában. A bátyja be is vitte akkor a szentesi kórházba. Ott alaposan megvizsgálták, de ő nem akart maradni. Aláírattak vele egy papírt, hogy saját felelősségére távozik. Aztán ahogy hazaért, megint rosszul lett.
És akkor miért Hódmezővásárhelyre vitték, ha aznap reggel Szentesen volt kórházban?
A mentők úgy látták, sürgős az eset. Mivel az úton torlódás volt Szentes felé, úgy döntöttek, hamarabb odaérnek a hódmezővásárhelyi kórházba. Ott az ügyeletes orvos megnézte H. Imrét és beszélgetett vele.
Ha rosszul volt, miért csak beszélgetett vele?
Ezt nevezik szemrevételezéses diagnosztikai vizsgálatnak. A doktornő szerint úgy látszott, nincs nagyobb baj, H. Imre állapota stabil, ezért nem végzett részletesebb vizsgálatot. Arra is hivatkozott, hogy a kórháza igazgatója szóban azt az utasítást adta: reform van, átalakulás, ezért nem vehet fel beteget a kórházba, mindenkit át kell küldenie Szentesre. A kórház igazgatója később azt mondta, ő nem mondott ilyet.
Ha úgy nézett ki, nincs nagyobb baja a betegnek, miért kellett mentővel továbbvinni Szentesre?
Az orvosnő úgy látta, a beteg nincs életveszélyben. Nem töltötte ki a beteg papírjait, hanem azt mondta, vigyék Szentesre, ott jó kezekbe kerül. H. Imre visszaült a mentőbe, ahol egy másik beteget is szállítottak, akit útban Szentesre haza akartak vinni.
Micsoda? Két beteget visz a mentő és valakit taxiztat?
Van ilyen, ezt betegszállításnak hívják. Az orvos azt mondta a mentősöknek, nem veszélyes H. Imre állapota, ezért szállíthattak egy másik beteget is. H. Imre azonban hamarosan rosszul lett.
Miért nem tudta megmenteni az életét a mentőorvos?
Azon az autón nem volt orvos. Sok olyan mentőautó jár, amin csak ápoló van. Amikor újra kellett éleszteni, odament egy másik mentő orvossal, de már az sem tudott segíteni.
Akkor most ki a felelős?
Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálata szerint azt a kérdést fel lehet vetni, miért nem látták el a beteget gondosabban Hódmezővásárhelyen. A reform ellenére ugyanis az nem változott, hogy a sürgős eseteken azonnal és helyben segíteni kell. Csak akkor lehet szállítani a beteget, ha stabil az állapota.
És ez nem győzte meg a hódmezővásárhelyi polgármestert?
Lázár János szerint a vizsgálat még le sem zárult, de már eredményt is hirdettek. Szerinte politikailag elfogultan ítélkezett az ÁNTSZ és a biztosításfelügyelet, s a hódmezővásárhelyi kórházra próbálják tolni a felelősséget. A polgármester olyan jegyzőkönyveket mutatott fel, amelyek szerint a hódmezővásárhelyi orvos és kórház helyesen járt el.
Hogy jön ide egyáltalán a politika?
Lázár Jánosnak azt róják fel, hogy egy ember halálából akar politikai tőkét kovácsolni. Mostanra mindegyik párt megszólalt az ügyben, az országgyűlés vizsgálatot tart. Közben meg H. Imre bátyja azt mondja: förtelmes, hogy micsoda politikát csináltak testvére halálából, bezzeg neki még egyetlen intézmény és politikus sem nyilvánította részvétét.
Aha, szóval nem felelős az orvos, mert ő megtett mindent - szemrevételezéssel. Nem felelős az igazgató, mert ő nem adott utasítást, hogy ne vegyék fel a beteget. Nem felelős a mentős, mert jó helyre vitte és mert normális, hogy nincs orvos a kocsiban. És nem felelős a reform sem, mert mindent nagyon jól megszerveztek. Tehát a beteg a felelős, aki a húsvéti hosszúhétvége előtt lett rosszul. Köszönöm szépen.


  • Hírek
  • Árfolyam