Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Pokorni perre hívja Gyurcsányt

2005.04.27. 16:32
Noha Pokorni szerint annak idején nem csalózta le Gyurcsányt, az egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatójáról tudósító újságíró mégis név szerint említette az akkori sportminisztert. A kormányfő beperelte az újságírót, de Pokorni szerint őt kellene.

Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ha vele van problémája, "ne fiatal újságírókat vegzáljon" és idézzen a bíróság elé, hanem fogja perbe őt, nem fog a mentelmi joga mögé bújni. A bíróság kedden nem jogerősen egy év próbára bocsátotta Török Lászlót, a Magyar Nemzet újságíróját, mert Pokorni egy 2003-as sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján megrágalmazta az akkor még sportminiszter Gyurcsány Ferencet és cégét. Bővebben> > >

Neveket nem említett

Pokorni Zoltán szerdán kijelentette, hogy a bírósági döntés kapcsán élnek olyan feltételezések, amelyek szerint a Magyar Nemzet újságírója tőle idézte volna, hogy Gyurcsány Ferenc csaló. "2003 júniusában kétségtelenül beszéltem arról, és ma is ez a véleményem, hogy az elhíresült K&H botrányban önmagukat áldozatnak feltüntető ügyfelek azért gyanút foghattak volna, hogy nejlonzacskóban, taxival hozzájuk elhordott 20 millió forintok nem a normális banki üzletmenet részét képezik, és legalább annyira együttműködők, mint amennyire áldozatok" - mondta a fideszes politikus. Kijelentette, hogy neveket akkor nem említett.

Pokorni szerint az, hogy Bitvai Miklóst, az Állami Autópálya Rt. vezérigazgatóját, illetve Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. vezérigazgató-helyettesét gyanúsítottként hallgatták ki, alátámasztja akkori kijelentését.

"Ha Gyurcsány Ferenc perbe akar fogni, tegye meg" - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki ebben az esetben kérni fogja mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől. Pokorni kíváncsi arra, "hogy Gyurcsány Ferencnek van-e erre bátorsága".

Az újságírót elítélő bíró szerint újságíróknak és büntetőjogászoknak kerekasztal-beszélgetést kellene szervezniük, mert az előbbiek gyakran nem ismerik a törvényeket. Az elmúlt időszakban töb olyan bírósági ítélet született, amelyben letöltendő börtönbüntetéssel fenyegettek újságírókat. Bővebben> > >