Nyomozás indult a Magyar Jelen ellen

2004.01.22. 16:02
A kanadai kiadású lapban a Tilos-botrány kapcsán igazat adtak Hegedűs Lórántnak, aki a "galíciai jöttmentek" kirekesztésére szólított fel egy korábbi cikkében. A rendőrség az ügyészség állásfoglalása után közösség elleni izgatás gyanújával indított nyomozást.
Közösség elleni izgatás gyanúját állapította meg az ügyészség a Magyar Jelen című hetilap január 9-én megjelent cikke ügyében - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Dobos Gabriella csütörtökön. A rendőrség közölte: nyomozást indít az ügyben.

Fennáll a közösség elleni izgatás gyanúja

Dobos Gabriella elmondta: megállapították, hogy az említett cikkben foglaltak "túlmennek a véleménynyilvánítás szabadságán" és úgy ítélték meg, fennáll a közösség elleni izgatás gyanúja. "A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vizsgálati Főosztálya megkapta az állásfoglalást, elindul egy nyomozás és minden olyan szükséges eljárási cselekményt végrehajtunk, amely indokolt az ügyben" - mondta Tóth Gábor, a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese az MTI érdeklődésére.

A rendőrség állásfoglalást kért

A BRFK múlt pénteken kérte az ügyészség állásfoglalását amiatt, hogy a kanadai kiadású Magyar Jelen című hetilap egyik szerzője a Tilos Rádió műsorvezetőjének kijelentésére reagálva azt írta: igaza volt ifjabb Hegedűs Lorántnak, mikor a "galíciai jöttmentek" kirekesztésére szólított fel.

"Nagyon igaza volt Hegedűsnek"

A hetilap január 9-i száma közölte Juhász László cikkét, amelyben a szerző a Tilos Rádió műsorvezetőjének december 24-i kijelentésére reagálva többek között azt írta: "nagyon igaza volt Hegedűs Lorántnak, mikor a galíciai jöttmentek, a bennünket saját hazánkban kirekesztők kirekesztésére szólított fel (...) igen ki kell rekesztenünk őket, sőt vissza kell vennünk tőlük elorozott országunkat, ellopott javainkat. Ugyanis ezek a jöttmentek a mi vérünkön élősködnek, a mi vérünkön gazdagodnak."

A szóban forgó írás azt is tartalmazza: a Tilos Rádió műsorvezetője "azért merte kimondani azt, amit mondott, mert zsidó, és meg van győződve róla, hogy felette áll a törvénynek, és megsértheti azt(...) egy ideig talán félre teszik, máshol fog gyalázkodni, tisztára mossa majd egy zsidó ügyvéd a bíróságon". Juhász László, a cikk szerzője hozzátette: "igen a zsidók idegenek, és az olyanok, mint Bajtai nem tartoznak a magyar nemzethez, még ha magyarul beszélnek sem".

"Az egyesülő magyar nemzet hetilapja"

December 24-én este a Tilos Rádióban az említett műsorvezető azt mondta: "Kiirtanám az összes keresztényt!" A Magyar Jelen, amelyet a kanadai Torontóban működő Hungarian Times Inc. ad ki, "az egyesülő magyar nemzet hetilapjaként" aposztrofálja magát. A hetilap felelős kiadója Szakállas Atilla.

Hódmezővásárhelyen nyomják a Magyar Jelent
Az újság impresszuma szerint a lap "Kárpát-medencei főszerkesztője" Toroczkai László, a Magyar Szigetet is szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője. A magyarországi munkatársak között pedig megtalálható Wittner Mária, egykori '56-os halálraítélt, aki többek között szónoka volt az első, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára szervezett állami ünnepségnek, illetve aktív résztvevője volt a Lelkiismeret '88 által szervezett, a szavazok újraszámlálásáért indult mozgalmának. A lap azt írja impresszumában, hogy az aláírt cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontját tükrözik. "Az aláírt cikkek mondanivalójáért a szerző viseli a felelősséget." Bár a lap kiadója kanadai, az újságot a hódmezővásárhelyi nyomdában nyomják.


  • Hírek
  • Babaváró hitel