Valér
2 °C
8 °C

Sosem látott fideszes győzelem a megyei jogú városokban

2006.10.01. 22:44
Nincs többé SZDSZ-es polgármester a megyei jogú városokban. Az MSZP tizenegy polgármesterét vesztette el.

Négy évvel ezelőtt huszonhárom megyei jogú városból hatban nyert fideszes jelölt. (Érd az előző ciklusban lett megyei jogú város.) Most fordult a kocka, csupán hat városban nyert szocialista vagy szabad demokrata jelölt.

A hat eddig is fideszes politikus megőrizte mandátumát.

A jobboldalnak még soha ennyi megyei jogú város vezetése nem jutott. 1994-ben a jobboldal nyolc, az SZDSZ hét, az MSZP öt polgármestert adott, ketten függetlenként lettek polgármesterek. 1998-ban a Fidesz kilenc, az MSZP nyolc, az SZDSZ három megyei jogú városi polgármestert adott az országnak, míg ketten függetlenként lettek megválasztva.

Az 1990 óta hivatalban lévő polgármesterek közül bukott három SZDSZ-es politikus, Veszprémben Dióssy László, Szekszárdon Kocsis Imre Antal, Békéscsabán Pap János.

Egerben a várost 1998 óta irányító Nagy Imre kénytelen átadni a városvezetést az ellenzék közös jelöltjének, Habis Lászlónak.

Salgótarján, a hagyományosan szocialista fellegvár most először fideszes lett. Az MSZP-nek egy hivatalos jelöltje volt, de függetlenként a jelenlegi MSZP-s polgármester és az MSZP-s alpolgármester is indult. A nevető negyedik Székyné Sztrémi Melinda lett.