Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megcsömörlött a kommunista a politikától

2006.03.27. 12:05
A Munkáspárt már visszalépett szombathelyi képviselőjelöltje közjegyzővel hitelesíttetett levélben állítja, hogy a Fidesz gyűjtötte össze leadott kopogtató céduláit. A 819 ajánlószelvényből 131 egyszerű fénymásolat volt. A Fidesz szerint bírósági ügy lesz a levélből.

Kalocsai Máté, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje az Indexnek azt mondta, csalódott a politikában, és most már csak magában akar számadást csinálni.

Etikátlan segítség

Március 20-án azonban Kalocsai - közjegyző által hitelesített - levélben vallott arról, hogy miért lépett vissza a szombathelyi választókerületben való indulástól. Az nyugat.hu által közzétett írásban az egyébként Pest megyei illetőségű munkáspárti jelölt azt állítja, hogy gyakorlatilag nem volt köze az ajánlószelvények gyűjtéséhez, mert "meg nem engedett, etikátlan segítséget" vett igénybe. Kalocsai Máté azt írta: "A szombathelyi Fidesz-szervezet kereste meg a pártomat és ezzel együtt engem is, hogy bármit megér nekik, ha indulásommal nehezítjük Hankó Faragó MSZP-SZDSZ jelölt elsőfordulós győzelmét. Anyagi ellenszolgáltatást is ígértek, de én ezt nem fogadtam el, ugyanis pártomnak komoly segítség, ha minél több jelöltje tud hivatalosan is jelölt lenni. Így kölcsönös segítségként fogtam fel a dolgot. Nem tudom, milyen módon, de a helyi Fidesz szervezet összegyűjtött nagyjából 800 ajánlószelvényt számomra."

Rossz érzés

Tény, hogy az ajánlószelvények leadásakor kiderült, Kalocsai 819 cédulája közül 131 fénymásolt volt, 74-et pedig formai hiányosságok miatt nem fogadott el a választási bizottság. Az MKP jelöltje ezt követően elállt a választási részvételtől. A volt jelölt a levélben ezt azonban azzal magyarázza, hogy "rossz érzés" fogta el, amikor Szombathelyen járva találkozott Puskás Tivadarral, Hankó Fargó fideszes ellenlábasával, aki személyesen köszönte meg a közreműködését.

Színét se látták

Puskás Tivadar a nyugat.hu-nak nyilatkozva azt mondta, hogy még életében nem hallotta Kalocsai nevét, és arról sem tud, hogy pártja ajánlószelvényt gyűjtött volna a munkáspárti jelöltnek. Sági József, leköszönő szombathelyi képviselő az Indexnek leszögezte, véleménye szerint Kalocsai állításai miatt perre megy majd a Fidesz, ugyanis a munkáspárti jelöltet még csak nem is látták a városban. Sági szerint az ügy nem lehet más, mint a politikai ellenfeleik akciója.