Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kiszáll a közvélemény-kutatásból a TNS Modus

2001.12.14. 15:32
A múlt héten közölte legutolsó Politikai Barométerét a Taylor Nelson Sofres Modus (TNS Modus) Kft., a cég ugyanis nem foglalkozik többet politikai közvélemény-kutatással - tudta meg az Index pénteken.
A TNS Modus Politikai Barométer vizsgálatait a cég maga finanszírozza és ez hetente jelentős költséggel jár - közölte az Indexszel Lengyel Emőke, a cég vezetője. Tekintettel a következő évben várható gazdasági recesszióra, 2002. évi gazdálkodásunkat még néhány hónapra sem akarjuk hasonló nagyságrendű költségekkel megterhelni, így november végén leállítottuk a politikai kérdések vizsgálatát- mondta el a cégvezető.

A cég 2000 márciusától készítette el a Politikai Barométer vizsgálatokat a lakosság pártszimpátiájáról. A kutatáshoz a márkák versenyhelyzetének folyamatos nyomon követésére már régóta használt módszert alkalmazta. A politikai barométert 2001 májusában hozták nyilvánosságra első alkalommal.

A pártok támogatottságát feltérképező kutatások módszere újnak számított a hazai politikai közvélemény-kutatások területén, ugyanis négy hét adatait összegezték hetente, ellentétben a többi közvélemény -kutató céggel, amelyek rendszerint havonta publikálnak egy mintából friss adatokat. Az alkalmazott módszer - bár a hibahatáron belüli eltéréseket is tartalmazta - a többi közvélemény-kutató intézet adataihoz hasonlóan alakult.