Auguszta
-7 °C
0 °C

Engedetlenségi mozgalmat indítanak a háziorvosok?

2006.09.06. 20:32
Akár engedetlenségi mozgalommá is fajulhat, hogy a háziorvosokat újabb adminisztrációs terhekkel sújtanák. A Magyar Orvosi Kamara elnöke erre célzott szerdai sajtótájékoztatóján.

Az alapellátásban dolgozó orvosokra az utóbbi idõben túl sok teher hárul; a különféle adó- és munkaterheken túl generációváltásra lenne szükség, hiszen a házi orvosok többsége 45 és 65 év közötti - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerdán Budapesten.

Éger István a házi orvosokat sújtó adóterhek között említette sajtótájékoztatón, hogy a házi orvosi praxisjog elsõ alkalommal történõ értékesítésébõl származó jövedelem adóköteles lett, és a vállalkozó orvosok is fizetnek iparûzési adót, valamint az eredmény utáni négy százalékos különadót.

Adatszolgáltatási kötelezettség

A munkaterhek közül a szeptember 1-je óta kötelezõen elõírt adatszolgáltatási kötelezettséget emelte ki. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az adatok tartalma a biztosítónak irreleváns, hozzátéve, azt nem vitatják, hogy a biztosítónak joga van adatot gyûjteni.

Egy kérdés kapcsán a kamarai elnök nem tartotta kizártnak azt, hogy lesznek házi orvosok, akik megtagadják majd az adatszolgáltatást. Emlékeztetett arra is, hogy ezt az adatszolgáltatási kötelezettséget ez év tavaszán szerette volna a szaktárca bevezetni, de akkor a házi orvosok egyfajta engedetlenségi mozgalmat indítottak.

A sajtótájékoztatón Éger István bemutatott egy levelet, amelyben egy házi orvos azt jelezte, hogy ezen adatok nem szolgálnak másra, mint arra, hogy ki lehet választani a "jó" és a "rossz" betegeket, amely a késõbbi magánbiztosítási rendszer "betegalapja" lehet. A levélben leírtakat a kamarai elnök nem kívánta kommentálni, de hozzátette: nem illogikus az okfejtés.

Levél Gyurcsánynak

A MOK elnöke kitért a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok helyzetére is. Elmondta: az üzemorvos a munkavállalót nem küldheti el a munkaalkalmassághoz szükséges laborvizsgálatokra, illetve szakrendelõbe, a szükséges beutalókért a háziorvoshoz kell elmennie a páciensnek, ami plusz terhet ró a családorvosra.

Éger István elmondta: szerdán két kamara - a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara - vezetõivel közösen levelet írtak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, amelyben személyes találkozást kértek a kormányfõtõl. Ezen eszmecserén a köztestületek vezetõi szeretnék kifejteni álláspontjukat "a betegellátás megkerülhetetlen kérdéseirõl".

Kevés az információ a háziorvoslásról

Az Egészségügyi Minisztérium reagálásában közölte: a háziorvosi ellátás az a terület, amelyrõl a legkevesebb információ áll rendelkezésre. "Ma senki sem tudja, hogy a háziorvosok hány beteget látnak el", és a betegségeket mekkora hatékonysággal kezelik. A járulékfizetõk érdeke, hogy a biztosítónak pontos képe legyen arról, hogy a járulékokból mire ad ki pénzt, amihez elengedhetetlen feltétel az adatszolgáltatás. Ez elemi érdeke az orvosoknak is, hiszen ezzel dokumentálják tevékenységüket - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják: a jogszabályokat be kell tartani, és a háziorvosok több hónapot kaptak a felkészülésre. A közleményben úgy fogalmaznak: "sajnáljuk, hogy Éger úr a Magyar Orvosi Kamara mai állásfoglalásában említett kifogásait nem ismertette tegnap a miniszterelnök úr elõtt, pedig módja lett volna rá".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!