Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Molnár tagadja, hogy segítette volna Kulcsár Attilát

2005.08.02. 14:39
A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szerint Molnár Csaba, az ORFK pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetője okiratot hamisított, hogy Kulcsár Attilát ne vonják felelősségre. A több ügyben bevádolt rendőr alezredes cáfolja a vádakat, és bizonyítékokat sorakoztat fel.

Cáfolta az ellene felhozott vádakat Molnár Csaba alezredes keddi sajtótájékoztatóján. Zamecsnik Péter ügyvéd elmondta, hogy nem fedik a valóságot a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádjai, amelyek szerint a korábbi főnyomozó a pénzmosás elleni osztály vezetőjeként meg akarta akadályozni Kulcsár Attila felelősségre vonását. A vád szerint Molnár jegyzőkönyveket hamisított meg , amivel hivatali visszaélést és okirat hamisítást követett el. Zamecsnik Péter ügyvéd tanúkra, hivatalos iratokra, és mobil cellainformációkra hivatkozva cáfolta a vádakat.

Átértékelt bizonyítékok

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szerint Molnár Csaba és helyettese 2003-ban a K&H-ügyhöz kapcsolódó Pannonplast-ügyben úgy folytatott tanúkihallgatást, hogy tulajdonképpen Kulcsár Attila tette a vallomást, de egy másik tanú nevében rögzítették azt. Az ügyészség szerint az alezredes emellett szándékosan úgy értékelte a bizonyítékokat, hogy megtagadhassa a Pannonplast-ügy nyomozását. A vád szerint a 2003. július 6.-án kelt iratokat is visszadátumozta június 30-ra.

Nem volt ott a kihallgatáson

A tanú kihallgatásával kapcsolatban Molnár ügyvédje elmondta, hogy Molnár Csaba nem volt jelen a Kulcsárnak tulajdonított kihallgatáson. Tanúk állítása, és a szolgálati mobiltelefonjának cellainformációja is azt erősíti meg, hogy Molnár a kihallgatás alatt a város egy másik részén tartózkodott. Ezt támasztja alá a rendőrség beléptető rendszere is, amely szerint az alezredes nem sokkal 16 óra után hagyta el az épületet, a kihallgatás pedig 16 órakor kezdődött.

A futárszolgálati értesítőből

Zamecsnik szerint a visszadátumozást cáfolja az akkori fővárosi főügyész-helyettesnek a Legfőbb Ügyészségre július 3.-án írt levele is, amiben már a kész határozatról kér további iratokat, tehát azok nem keletkezhettek július 6-án. "Vannak még egyéb bizonyítékok is, amiket most még nem hozhatunk nyilvánosságra, de a futárszolgálati értesítő és a postakönyv bejegyzései is Molnár igazát bizonyítja"-mondta az ügyvéd.

Hét napjuk volt

Molnár elmondta, hogy 2003-ban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tett bejelentést az osztályához, mert gyanú merült fel, hogy a Pannonplast részvényeinek felvásárlásában állami pénzeket is felhasználtak. A rendőröknek hét napjuk volt eldönteni, hogy nyomozást indítanak-e, vagy sem, és két tranzakciót vizsgálhattak. Ezek alapján nem állt fenn az alapos a gyanú, ezért tagadta meg a nyomozást. "Az ügyészség szerint előbb segítettem Kulcsár Attilának, hogy ne induljon eljárás a Pannonplast-ügyben, aztán két hét múlva Bécsben elfogtam" - mondta az alezredes.

Molnár Csaba ellen egy másik büntetőügy is folyamatban van: az alezredest január 12-én első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság a minősített vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés vádja alól, az ügyész fellebbezése miatt viszont az ügy októberben folytatódik.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a sajtótájékoztatóval kapcsolatban kijelentette: az ügyészségi nyomozóhivatal a vádiratban kifejtette jogi álláspontját, majd a bíróság mérlegeli a bizonyítékokat, és el fogja dönteni, kinek az álláspontja a helyes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!