Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Molnár tagadja, hogy segítette volna Kulcsár Attilát

2005.08.02. 14:39
A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szerint Molnár Csaba, az ORFK pénzmosás elleni osztályának korábbi vezetője okiratot hamisított, hogy Kulcsár Attilát ne vonják felelősségre. A több ügyben bevádolt rendőr alezredes cáfolja a vádakat, és bizonyítékokat sorakoztat fel.

Cáfolta az ellene felhozott vádakat Molnár Csaba alezredes keddi sajtótájékoztatóján. Zamecsnik Péter ügyvéd elmondta, hogy nem fedik a valóságot a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádjai, amelyek szerint a korábbi főnyomozó a pénzmosás elleni osztály vezetőjeként meg akarta akadályozni Kulcsár Attila felelősségre vonását. A vád szerint Molnár jegyzőkönyveket hamisított meg , amivel hivatali visszaélést és okirat hamisítást követett el. Zamecsnik Péter ügyvéd tanúkra, hivatalos iratokra, és mobil cellainformációkra hivatkozva cáfolta a vádakat.

Átértékelt bizonyítékok

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szerint Molnár Csaba és helyettese 2003-ban a K&H-ügyhöz kapcsolódó Pannonplast-ügyben úgy folytatott tanúkihallgatást, hogy tulajdonképpen Kulcsár Attila tette a vallomást, de egy másik tanú nevében rögzítették azt. Az ügyészség szerint az alezredes emellett szándékosan úgy értékelte a bizonyítékokat, hogy megtagadhassa a Pannonplast-ügy nyomozását. A vád szerint a 2003. július 6.-án kelt iratokat is visszadátumozta június 30-ra.

Nem volt ott a kihallgatáson

A tanú kihallgatásával kapcsolatban Molnár ügyvédje elmondta, hogy Molnár Csaba nem volt jelen a Kulcsárnak tulajdonított kihallgatáson. Tanúk állítása, és a szolgálati mobiltelefonjának cellainformációja is azt erősíti meg, hogy Molnár a kihallgatás alatt a város egy másik részén tartózkodott. Ezt támasztja alá a rendőrség beléptető rendszere is, amely szerint az alezredes nem sokkal 16 óra után hagyta el az épületet, a kihallgatás pedig 16 órakor kezdődött.

A futárszolgálati értesítőből

Zamecsnik szerint a visszadátumozást cáfolja az akkori fővárosi főügyész-helyettesnek a Legfőbb Ügyészségre július 3.-án írt levele is, amiben már a kész határozatról kér további iratokat, tehát azok nem keletkezhettek július 6-án. "Vannak még egyéb bizonyítékok is, amiket most még nem hozhatunk nyilvánosságra, de a futárszolgálati értesítő és a postakönyv bejegyzései is Molnár igazát bizonyítja"-mondta az ügyvéd.

Hét napjuk volt

Molnár elmondta, hogy 2003-ban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tett bejelentést az osztályához, mert gyanú merült fel, hogy a Pannonplast részvényeinek felvásárlásában állami pénzeket is felhasználtak. A rendőröknek hét napjuk volt eldönteni, hogy nyomozást indítanak-e, vagy sem, és két tranzakciót vizsgálhattak. Ezek alapján nem állt fenn az alapos a gyanú, ezért tagadta meg a nyomozást. "Az ügyészség szerint előbb segítettem Kulcsár Attilának, hogy ne induljon eljárás a Pannonplast-ügyben, aztán két hét múlva Bécsben elfogtam" - mondta az alezredes.

Molnár Csaba ellen egy másik büntetőügy is folyamatban van: az alezredest január 12-én első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság a minősített vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés vádja alól, az ügyész fellebbezése miatt viszont az ügy októberben folytatódik.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a sajtótájékoztatóval kapcsolatban kijelentette: az ügyészségi nyomozóhivatal a vádiratban kifejtette jogi álláspontját, majd a bíróság mérlegeli a bizonyítékokat, és el fogja dönteni, kinek az álláspontja a helyes.