Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Alvilági kapcsolatai vannak a brókerügyes rendőrnek?

2003.12.02. 09:27
Már eljárás is indult az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője ellen, írja a Magyar Nemzet keddi számában. Az országos rendőrfőkapitány egyelőre tájékozódik az ügyben. Az Index információi szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülésén az ellenzéki képviselők a Molnár Csaba elleni esetleges titkosszolgálati adatgyűjtésről is érdeklődnek az NBH vezetőinél.
A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy "megdönthetetlen bizonyítékok" utalnak arra, hogy Molnár Csaba alezredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője arab pénzváltókkal állt kapcsolatban. A lap mai számában megjelentek szerint a nyomozó ellen már eljárás is indult, melynek következtében az alezredest állítólag háttérbe léptették, és nem engedik a nyilvánosság előtt szerepelni, így sajtótájékoztatókon sem vesz részt az utóbbi időben.

A lap szerint "az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolat" az alvilági körökkel megkérdőjelezi a rendőr elfogulatlanságát többek közt a brókerbotrány ügyében is, ahol két szír állampolgár is szerepel gyanúsítottak között. Ráadásul miután sajtótájékoztatón jelentette be a rendőrség, hogy gyanúsítottként ki akarják hallgatni a két szír férfit, Abdo Mahmoudnak elhagyta az országot, és külföldre távozott.

Salgó László a Napkeltében az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy még nem volt alkalma hivatalosan egyeztetni Molnárral erről a kérdésről. A főkapitány azonban azt elképzelhetőnek tartja, hogy a Molnár Csaba által két éve létrehozott szervezetnek lehetnek kapcsolatai alvilági körökkel. Salgó szerint ez némiképp törvényszerű is, már csak azért is, mert Molnár csoportja ezekből a körökből szerzi információit. Salgó László hozzátette, kollégáival egyeztet majd a cikk további állításainak ellenőrzéséről.

Várhatóan a Nemzetbiztonsági Szolgálat határozhatja meg, mikor válhatnak nyilvánossá a brókerbotrány nyomozását vezető rendőrtiszt vélt elfogultságára utaló adatok - tudta meg a HavariaPress. Erről Répássy Róbert, ellenzéki képviselő számolt be a hírügynökségnek, a Nemzetbiztonsági Bizottság keddi ülését követően. Tóth András államtitkár nem kívánt nyilatkozni arra nézvést, hogy mit válaszolt Répássynak az ügy részleteit firtató kérdésre. Az államtitkár közölte, konkrét nemzetbiztonsági ügyekről nem akar a nyilvánosság előtt tárgyalni. Kövér László ugyanakkor elmondta: az ellenzék minden olyan, nemzetbiztonságot érintő kérdést feltesz a szolgálatoknak, ami napvilágra kerül a magyar sajtóban.

Belső vizsgálat indult

Belső vizsgálatot rendelt el az országos rendőrfőkapitány, hogy tisztázzák Molnár Csaba rendőr alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztály vezetőjének érintettségét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője kedden este az MTI-vel.

A Magyar Nemzet keddi cikke, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal kedd délután az ORFK vezetőjéhez eljuttatott "szigorúan titkos" minősítésű összefoglaló jelentése alapján rendelte el Salgó László a belső vizsgálatot - közölte Garamvölgyi László.

Elmondta: a vizsgálat lefolytatásával az országos rendőrfőkapitány Bolcsik Zoltán dandártábornokot, a SZBEI igazgatóját bízta meg. Hozzátette: a vizsgálat eredményéről a rendőrség tájékoztatni fogja a közvéleményt.