Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eü-reform: hét lépés vagy olcsó politikai bosszú?

2006.09.02. 14:17
Az egészségügyi reform első szakaszának hét lépése között szerepel a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, ezeket 2007. január 1-től kell fizetniük a betegeknek. Az orvoskamara elnöke ócska politikai bosszúról beszél, amiért megszűnne a kötelező kamarai tagság.

Az egészségügyi reform első szakaszának hét lépése között szerepel a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, ezeket 2007. január 1-től kell fizetniük a betegeknek; mintegy négymillió ember részben, vagy teljesen mentesül a fizetési kötelezettség alól - erősítette meg a balatonőszödi kormánydöntést követően bejelentett intézkedéseket a szakminiszter szombaton Budapesten.

A vizitdíj

"A kormány döntött a vizitdíj, illetve a kórházi ápolási napidíj bevezetéséről is. A kormány döntése szerint ez a költségekhez képest jelentéktelen összeg, 300 forint orvos-beteg találkozónként a járóbeteg-ellátásban és 300 forint naponta a kórházi ellátásban. Ez a költségekhez képest szimbolikus díj. Igen széles lesz azoknak a köre, akiknek ezt a díjat nem, vagy csak részben kell fizetni" - mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón Molnár Lajos.

A részletekről szólva a miniszter elmondta: ha beutaló nélkül megy a beteg az orvoshoz, akkor a 300 forint dupláját fizeti, 600 forintot. Ha sürgősségi ellátást vesz igénybe valaki, pedig betegsége azt nem indokolja, akkor a térítési díj 1000 forint.

A kormány meghatározta az egy évben elkérhető díjak felső határát: ez a háziorvosoknál és szakrendelőkben évi 6 ezer forint, aki a háziorvost, szakrendelőt és kórházi ellátást is kénytelen igénybe venni, annál évi 15 ezer forint. A vizitdíjból és a kórházi napidíjakból befolyó összeg a kormány tervei szerint teljes egészében az egészségügyi intézményeknél marad, az nem költségvetési bevétel - mondta a tárcavezető.

30-35 milliárdot remélnek

Az egészségügyi minisztérium szerint ezt pénzt az ágazatban dolgozók bérének rendezésére, a szolgáltatások színvonalának emelésére célszerű fordítani. Az ezzel kapcsolatos szabályozást a kormány megbízásából a szaktárca dolgozza ki az év végéig - mondta. 2007-ben az egészségügyben bevezetendő díjakból kormányzati becslések szerint 30-35 milliárd forint bevétel várható - válaszolta az MTI kérdésére a politikus.

Nem lesz sem recept-, sem dobozdíj - hangsúlyozta Molnár Lajos. Ősszel elkészül a gyógyszer-gazdaságossági törvény, amely szabályozza majd többi között a szigorúbb gyógyszerfelírási szabályokat, és nyilvánossá teszi a gyógyszer-ártámogatás és a támogatásba való befogadás rendszerét. Az eddigi száz százalékos támogatású gyógyszerekért 300 forintot kell fizetni, szintén a következő év elejétől; a közgyógyellátottak azonban térítésmentesen kapják gyógyszereiket.

Gyógyszerek a szupermarketben

A kormány döntése értelmében még az idén el kell készíteni az egészségbiztosítási felügyelet létrehozásával kapcsolatos törvényt, ez a szervezet 2007. január 1-től megkezdheti működését. Az intézmény a tervek szerint erős jogosítványokkal rendelkezik majd - jegyezte meg a miniszter.

A reform következő eleméként a patikákat érintő változásokról szólt a miniszter. A jövőben bizonyos szereket szupermarketekben, pályaudvarokon, esetleg benzinkutaknál is lehet majd vásárolni. Ez a recept nélküli orvosságokra vonatkozik - hangsúlyozta.

A reform részeként a kormány kialakítja az ápolásbiztosítás önálló rendszerét és megszünteti az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot is - mondta. Az egészségügyi miniszter azokra a korábbi hírekre utalva, melyek szerint a Zöld könyv kapcsán már korábban döntött a kormány az egészségügy reformlépéseiről, kiemelte: "a Zöld könyv tapasztalatait is megvitatta, (de) a kormány a balatonőszödi kormányülésen hozta meg a végleges döntéseket".

Éger István: "ócska színház" volt a társadalmi egyeztetés

A Magyar Orvosi Kamara (MOK)elnöke felháborítónak nevezte az az "ócska színházat", amelyet véleménye szerint a kormány az egészségügy átalakításáról szóló Zöld könyv társadalmi és szakmai egyeztetése címén az elmúlt hónapban rendezett. "Keresztüldarálták" a tervezetet - mondta az MTI-nek szombaton Éger István.

Éger szerint a vita során a megkérdezett szakmai és civil szervezetek a vizitdíjat szinte egyöntetűen elutasították, és a patikaliberalizációval sem értettek egyet. "Szocialista képviselők maguk is jó néhányan határozottan kiálltak (amellett), hogy a gyógyszerforgalmazás jelenlegi rendjét fenn kell tartani, és hogy nem szabad vizitdíjjal terhelni a lakosságot" - hangoztatta.

Ócska politikai bosszú?

Szerinte a 300 forintos összeg az érintettek számára megterhelő, miközben az egészségügy számára nem túl nagy tétel. Kitért arra is: attól tart, hogy "a közeljövőben" várhatóan csökkenteni fogják az egészségbiztosítási kasszát. Amit elöl befizet a beteg, azt hátul a költségvetés elvonja majd, tehát ez nem lesz pluszforrás - tette hozzá.

Éger István a kötelező egészségügyi kamarai tagság megszüntetésének tervét "közönséges, ócska, politikai bosszúnak" nevezte. "Bosszút állnak az értelmiségnek azon a rétegén, amely önálló entitás még mindig" - jelentette ki. Mi köze van mindennek a konvergenciaprogramhoz és a gazdasági helyzethez? - tette fel a kérdést. Mint mondta, a kötelező kamarai tagság elsősorban nem a szakemberek számára káros, hanem "a betegekre nézve fog súlyos következményekkel járni". A MOK ugyanakkor máris megvizsgálja az intézkedés alkotmányos hátterét.

Orvosok véleménye a vizitdíjról

Az Indexet több egészségügyi szakember is megkereste, miután a kormány a Zöld könyvről társadalmi vitát hirdetett. A legtöbb észrevétel - amelyek természetesen még a kormány döntése előtt érkeztek a szerkesztőségbe - a vizitdíjról szólt. Az orvosok leginkább attól tartanak, hogy a díj bevezetése megrontja a viszonyukat a betegekkel, illetve időt vesz el a pénzfizetés adminisztrációja.

Az egyik orvos felvetette például, hogy egy sorszámot kellene kapniuk a vizitdíj-köteleseknek, és e sorszám alapján később - máshol - rendezhetnék a betegek a befizetést a tb-vel. Így a betegek nem kötnék az orvosokhoz a vizitdíjat, hiszen annak elszámolása egyébként sem tisztázott jelenleg.

Ha a sürgősségi ellátás ingyenes marad, akkor mindenki kihívja az orvost

Az egyik legfontosabb felvetés, amely a szerkesztőségünkbe érkezett, az ügyeletek és a "normál" rendelések közötti különbségtételre vonatkozott. Már jelenleg is megfigyelhető az orvosok szerint, hogy sokan a kényelmesebb sürgősségi ellátást, vagyis az ügyelet kihívását választják, ahelyett, hogy kivárják a sorukat a rendelésen.

Ha igaz az, hogy a kormány az ügyeleti, sürgősségi ellátást a háziorvosok esetében ingyenesnek hagyja, miközben a normál rendelési időben jelentkező betegnek fizetniük kell, akkor valószínű, hogy indokolatlanul megszaporodnak majd a sürgősségi hívások. Sokan így pénzügyi okokból az esetleg tényleg sürgős ellátásra várók elől fogják elhívni az orvosokat. Kérdés ezek után, hogy a miniszter által szombaton megemlített ezer forintos "különdíj" - amely az indokolatlan sürgősségi ellátáskor járna - mennyire lesz visszatartó erő.