Mátyás
-6 °C
1 °C

Plaza mellett lakni

2001.09.20. 15:12
Megnyitotta kapuit a németek negyvenmilliárd forintjából épített új budapesti városközpont. A MOM-park az egykor világhírű Magyar Optikai Művek porig rombolt üzemének a helyére került. A hetven üzletet magában foglaló, monumentálisnak nem igazán nevezhető bevásárlóközpont mellett 166 lakás is felépült, amelyek exkluzív áron keltek el.
Ismét egy új, magát városközpontként hirdető bevásárlóközpont nyitotta meg kapuit csütörtökön, ezúttal a XII. kerületben. A MOM-park sajátosságát az adja, hogy a négyhektáros terület az üzleteken, irodákon és a földalatti garázson kívül 166 lakást is magában rejt. A neve a világhírű Magyar Optikai Művek emlékét őrzi, amely az 1990-es évekig itt, az Alkotás utca és a Csörsz utca által határolt területen állt.

Exkluzív lakások, exkluzív áron

A főbejárat a 61-es villamos megállójához van a legközelebb
Demszky Gábor főpolgármester a megnyitón megnyugtatta a németeket, hogy jó helyre fektették be a pénzüket. Ezt azzal támasztotta alá, hogy van már a fővárosnak olyan rétege, amely meg tudja fizetni az exkluzív áron -négyzetméterenként szerény 350 ezer forintért - kínált lakásokat. Fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy egyesek meg akarták őrizni a lepusztult gyártelep szocreál hangulatát, de ő ezzel nem értett egyet. Az 1800-as években létrehozott, a világ élvonalába került, majd a második világháború után hanyatlásnak indult üzem így lebontásra került.

A befektetők a szokásos tízéves megtérüléssel kalkuláltak, a főpolgármester pedig azzal, hogy az adókon keresztül a város jelentős bevételekhez jut. Demszky Gábor ezt azért említette meg, mert a pénzt újabb utak építésére, valamint a közlekedés fejlesztésére is szeretnék majd fordítani. A főváros az Alkotás utca és a környező utak felújításával járult hozzá a negyvenmilliárd forintos beruházáshoz.

Gyárhangulat a bevásárlóközpontban

A három szinten helyet foglaló hetven üzlet minden bizonnyal nem elégíti majd ki az enyhén sznob beütéssel rendelkező vásárlókat, és olyan helynek sem tűnik, ahova érdemes a város másik végéből ellátogatni. A MOM-parkot a gyárhangulatot időző ronda liftjeivel leginkább a helyi lakóknak lehet ajánlani, ők viszont Demszky szavaival élve olyan réteg, akik nem elégszenek meg csak egy Dr. Jeansszel, egy Horváth Cipővel, egy Fotexszel és egy Keravillal, amelyek a többi, ki sem nyitott üzlettel ellentétben már most magas színvonalon várják a vásárlókat. A kilenctermes multiplex mozi szintén zárva van.

Nagy sebességű, egyedi kialakítású liftek

Ellenben nem kell sokat várni a következő bevásárlóközpont felavatásáig, a Mammut II szeptember 28-án nyitja meg kapuit.