Monnyon le - Önök kérték

2005.07.11. 11:00
Ne legyen kampány! Éljenek minimálbérből! Csináltassák meg a fogaikat! Húzzanak a jó büdös francba! Lamperth maradjon a fakanál mellett! El a kezekkel Orbántól! Ne rágalmazzák Gyurcsányt! - és ezek a legfinomabb vélemények azok közül, amelyeket Önök írtak a Maradhat vagy monnyon le? verseny eredményhirdetése előtt.
"Választ kérem, ha kell, melyik számot kell nyomni, vagy hanem, mit kell csinálnom?" - írta szavazós cikkünk láttán egy kétségbeesetten választópolgár. Lám, ilyen emberek döntenek az éles választásokon is, sopánkodnánk, de nincs időnk rá, mert C. K. beszól: "Hülyék vagytok!" És, mintha csak összebeszéltek volna, jön P. L. reakciója: "A jó kurva anyátokat!"

Addig szemezgetünk

Vegyes érzelmeket váltott ki az Index Maradhat vagy monnyon le? néven futó vállalkozása. Ugye, emlékeznek? Arra voltunk kíváncsiak, hogy ebben a ciklusban kik azok a politikusok, akik teljesítményükkel rászolgáltak a lemondásra, mégis inkább megvárták kirúgásukat, más okból mondtak le vagy egyszerűen a helyükön maradtak. (Ők voltak a legtöbben.) Eredményhirdetés pár nap múlva, addig is az olvasói véleményekből szemezgettünk.

Minimálbéresek

A legtöbben mindenkiben csalódtak, a politikusokat minimálbérért dolgoztatnák, a parlament létszámát három főre csökkentenék. Egy négygyermekes anyuka falusi önkormányzati képviselő férjét állítja példaképül a politikai osztály elé. "Tiszteletdíjat még nem vett fel, a családnak nem származott anyagi haszna ebből a posztból" - írja. Dr. G. I. öt pontban sorolja fel javaslatait, ebből legérdekesebb az utolsó: "A 2006-os választásnál ne legyen semmiféle hazudozásos ígérgetés, és ne legyen kampány!"

Munkabér nevű olvasónk, ha lehet, még a doktor úrnál is radikálisabb javaslattal állt elő. "Szerintem a parlamentet be kellene zárni, és olyan embereket megválasztani, akik nem saját karrierjükkel törődnek, hanem az emberekkel, és kíváncsi volnék, hogy ki vállalná ezt minimálbérért?" - írta egy szuszra, bár azt nem osztotta velünk, hogy a parlament bezárása esetén hol üléseznének a minimálbéres képviselők.

Kihaltak a nemes lelkek

B. A. túl sok Juhász Ferenc verset olvasott - vagy maga a költő tisztelt meg véleményével álnéven -, levele mindenesetre egy szabadversre emlékeztet. Sajnos egyáltalán nincsen / Ha megmondjuk a magunkét, akkor sem nagyon könnyebbül meg a lelkünk / A negatív győztes még büszke is lesz / Teljesen mindegy mi történik, ők akkor is bajnokok / Pozitív hősök / Önmaguknak / Saját torz tükreiket sem szavazás, sem nyilvános kiutálás, sem nyilvános lebukás sem megszégyenülés, azaz az égvilágon semmi sem képes összetörni / Egyetlen hatalom bír velük: / A jó öreg kaporszakállú odafenn. És így tovább, sőt, a végén valódi képeket láttat velünk a szerző: A nagy rakás szart mindig vihar hordta szét.

Irigylésre méltó H. A. romantikus szemlélete, nem csoda, ha a politikától nem azt kapja, amit várt: "Csak az a baj, hogy a híres filozófus szerintem tévedett, amikor azt állította Isten hallott, szerintem a nemes lelkek haltak ki a tiszta szándék és az önzetlenség pedig vele együtt".

A FOGAIK, ÚRISTEN

Ilona a Magyar Fogorvosok Országos Egyesületének ajánlásával fogalmazta meg véleményét, a fogorvos-társadalom alighanem rá szavazna. "MEG SEM KELLETT VOLNA ŐKET VÁLASZTANI! ANNYI PÉNZBŐL, AMIT KERESNEK, HAVONTA MEG KÉNE A FOGUKAT IS CSINALTATNI!!!!!!!!!!!!! OTT VAN AZ ORSZÁG ELSŐ EMBERE, OTT AZ EGÉSZ PARLAMENT, MINDENKINEK UNDORÍTÓ A SZÁJA!!!!!!!! HOGY LEHET ÍGY NYILVÁNOSSÁG ELÉ KILÉPNI!!!!!!!! NEM TELIK NEKIK A MILLIÓKBÓL FOGJAVÍTÁSRA?????????? AZ ORSZAG NAGY SZÉGYENEI MINDENKÉPPEN!!!!!! ILONA"

1Gyurcsány

Elég a dögunalmas pártsemlegességből, lássuk, hogy vélekednek a kőkemény drukkerek. Egy szocialista tehertaxis vállalkozás levelezője az általunk felsorolt több tíz név után arra a következtetésre jutott, hogy "az Orbánnak, Ádernak, Kövérnek, Pokorninak kellene mennie". K. G. a túloldalról mintha csak erre válaszolna: "Az egész szoclib bagázs már rég megérett arra, hogy egyszer és mindenkorra elhúzzon a jó büdös francba!"

Vannak keményebbek is, az állam nem is tudja, hogy kinek nyújt hajlékot az egyik nagy cégénél: "Megítélésem szerint ez a minden idők leghitványabb, hazaáruló, hulladékkormánya. Számomra a hazaárulás mértékegysége 2004 december 05.-e óta: 1Gyurcsány."

Fejlett demokráciákban nem szokás

A kormánypárti V. Z. azt a következtetést vonta le játékunkból, hogy mégsem olyan nagy a baj. "Bár az Index szokás szerint mindent elkövetett, hogy tájékozatlanságból és szándékos hazugságokból álló egyvelegből keverjen bulvárolvasók számára fogyasztható cikket, mégsem olyan rosszak az átlagpontszámok, mint ahogy az a hangvételből következne."

A legélesebb ítéletek - ahogy az várható volt - az ellenzék vezérével kapcsolatban hangzottak el. Egy türelmetlen olvasó már az első részben szerette volna látni Orbánt, mintha ennek bármilyen jelentősége is lenne. "No, az azért enyhén szólva is röhej, hogy ebben a fölsorolásban nem jutott hely főállásban szőlősgazda - másodállásban munkahelyére be nem járó képviselő - sarzsijában egykori miniszterelnök Orbán Viktornak, akinek pedig jogászkodás ide, paragrafus-csűrés-csavarás oda, minden oka megvolna lemondania pártelnöki, miniszterelnök-aspiránsi, és egyáltalán minden más funkciójáról." D. J. persze rögtön védelmére kelt: "Megdöbbent, hogy Orbán Viktor lemondását egyáltalán szóba hozták. Az ellenzék vezérét nem szokták fejlett demokráciákban ilyen mániákusan üldözni, mint ahogy Önök teszik. Szégyelljék magukat."

Köcsögözős és buzizós

G. I.-né kemény, de egyúttal óvatosan is, végül is nem tudjuk meg, hogy melyik tábor felé húz a szíve: "Azért nem írom le a véleményem bővebben, mert keresztény ember létemre csak nagyon durván tudnám közölni mondanivalómat." (Az MSZP-ben is van hívőtagozat, ugyebár.) Egy hölgyolvasónk Lamperth Mónikának üzeni, hogy jobb lett volna, ha megmarad a fakanál mellett, ami olyan, mintha férfitársunkat azzal sértenénk meg: "Jobb lenne, ha inkább sörrel a kezedben terpeszkednél egy fotelben és meccset néznél, bazzeg". A többi, köcsögözős és buzizós, buzizós és köcsögözős levélből nem idézünk, biztos el tudják képzelni, hiszen különösen nagy fantáziával lettek megáldva.

Do picsi

Az egyes jelölteknél sokan kevesellték a bűnök felsorolását, de érdekesebbek azok, akik sokallták a bűnöket. Z. Medgyessy Péter III/II-es múltját vette védelmébe: "Ha ebben (a pénzügyi) szakmában valaki el akar valamit érni, az (ma is) aláír olyan dokumentumot, ami gyakorlatilag örök kussra kárhoztatja - index.hu ide, index.hu oda. Nem fog arról beszélni, amiről nem beszélhet, akkor sem, ha a bulvár (virtuális)sajtó összecsinálja magát - akkor sem. Csak azt tudja mondani, amit északi szomszédaink mondanak: do picsi."

K. T. az agrárminiszter fogadatlan prókátora, nem is akárhogy: "Dániára hasonlítana a mezőgazdaságunk, ha mindenki tette volna, amit Németh Imre mond. Az, hogy ebben az országban senki nem fog emlékezni rá persze nem meglepő, de ez nem Németh Imrét, hanem inkább az országot minősíti."

Volt, aki egyszerűbben tette le a garast valamelyik jelöltünk mellett: "Amit Gyurcsányról ír az hazugság, vagy valótlanság. Semmiféle vagyon elkótyavetyélésben nem vett részt, az olimpiáért nem ő a felelős."

Értettük, és a jövőben ehhez tartjuk magunkat.

Ha valaki még ezek után is szavazni akar a mostani ciklus rosszfiúira (és -lányaira), akkor itt és itt megteheti. Hajrá!  • Hírek
  • Hírek