Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Nem kapnak támogatást az iskolakerülők szülei

2008.04.30. 19:23
Megvonják a tanköteles gyerekek után járó támogatásokat azoktól a családoktól, akik nem járatják óvodába és iskolába a gyermekeiket, így rendelkezett a monoki önkormányzat. A döntés 6-8 családot, összesen 8-10 gyereket érint. Az önkormányzat arra hivatkozik, a rendelet a gyermekek jogait védi. Hogy törvényes-e a döntés, egyelőre nem lehet tudni.

Megelégelte a monoki önkormányzat, hogy bár a nagycsoport már kötelező, mégsem jár oviba minden gyerek. Rendeletet hozott hát, miszerint attól a szülőtől, aki tanköteles gyerekét nem járatja iskolába, vagy óvodába, megvonják a támogatásokat, Szepessy Zsolt, Monok polgármestere szerint ha egy gyerek nem vesz részt az iskolai nevelésben, nem tudják a tanárok a megfelelő tudásszintre hozni, így ezek a gyerekek elkallódnak.

A rendeletet két hete hozták, így törvényességét a közigazgatási hivatal még nem tudta véleményezni. Kiss György, a BAZ Megyei Közigazgatási Hivatal törvényességi osztályvezetője azt mondta, még nem érkezett meg hozzájuk az a jegyzőkönyv, ami a döntést tartalmazza, ezért egyelőre nem tudják megítélni, hogy törvényes-e a rendelet, vagy nem.

A polgármester arra számít, hogy a hivatal törvénytelennek találja majd a döntést, mivel egy magasabb rendű jogszabály szerint a támogatások kifizetésének nem szabhat feltételt az önkormányzat. Ennek ellenére kitartanak álláspontjuk mellett. A májusi testületi ülésen egy másik döntésre készülnek Monokon. Azt akarják megszavazni, hogy azok kapjanak csak szociális segélyt, akik az önkormányzat által meghatározott munkát elvégzik.