Valér
4 °C
8 °C

Kóstolgatják a komáromi Monostori erődöt

2004.05.19. 21:06
Az eddigi rekonstrukció nyomán a szovjetek által lelakott erőd egyik-másik része már megújult, de a teljes felújítás becsült költsége elérheti a 20 milliárd forintot. A kulturális központtá avanzsálódó építményben fellépett már többek között Eric Truffaz, számtalan performansznak adtak helyet az erőd falai, sőt volt itt már break-fesztivál is.
A 19. század második felében épült és 1990-ben műemlékké nyilvánított, a komáromi erődrendszer részét képező Monostori erőddel ismerkedett az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága kihelyezett szerdai ülésén, Komáromban.

Klikk a képre!
Varga István, a Monostori Erőd Kht. ügyvezető igazgatója a bizottság előtt elmondta: a közelmúltban megkezdődött az a folyamat, amelynek célja, hogy az erőd "eurorégiós, önfenntartó élményhelyszínné váljon", idegenforgalmi látványosságoknak, kulturális-, sport-, és hagyományőrző rendezvényeknek, turisztikai programoknak adjon helyet. Az épület, amely része a komáromi erődrendszernek, világörökséggé nyilvánításra pályázik a szlovákokkal.

Szovjet örökség

Közép-Európa legnagyobb újkori erődje évtizedeken át szolgálta a Magyar Honvédség katonagenerációit, 1945-től pedig a szovjetek használták lőszerraktárként. Százötven vonatnyi lőszer, robbanóanyag, rakéta és egyéb hadianyag volt itt felhalmozva, "ha berobban, az történt volna, mint a múltkori ukrajnai raktártűznél" - próbálta érzékeltetni az erőd igazgatója az itt tárolt muníciómennyiséget.

A szovjetek kivonulását követően erőd katonai szerepe végleg megszűnt, a létesítményegyüttest 1998 óta látogathatják a turisták. A növekvő érdeklődést jelzi, hogy míg 1999-ben 16 ezren látogatták, tavaly már 75 ezren keresték fel, az idén pedig már százezer látogatóra számítanak. Az erődöt a művészek is "kóstolgatják", a Mediawave jóvoltából fellépett itt többek között Eric Truffaz, számtalan performansznak adtak helyet az erőd falai, sőt volt itt már break-fesztivál is, igaz az "nem jött be".

Az erődben állomásozó szovjetek nem bántak kesztyűs kézzel a történelmi épületegyüttessel. A puszta raktárrá degradált helyiségek jócskán megszenvedték a baráti hadsereg jelenlétét, többek között az istállók lóitatóinak letördelése helytakarékossági okokból sokat elárul a praktikus szemléletű gondolkodásmódról. Az egyetlen szovjetek által "hozzáadott érték" az egyik Dunára néző bástyán kialakított lőállás, ahonnan a szóbeszéd szerint a vicces kedvű katonák néha megsorozták a szlovák kenuzókat.

Vállalkozó kedv

Klikk a képre!
Az eddigi rekonstrukció nyomán a mintegy hetven hektáron elterülő erőd egyik-másik része már megújult, de a teljes felújítás becsült költsége elérheti a 20 milliárd forintot. Ennek az összegnek a fele az ügyvezető igazgató szerint vállalkozói forrásból jöhet össze.

Lasztovicza Jenő, az idegenforgalmi bizottság fideszes elnöke a bejárást követően az MTI-nek elmondta: az egyedülálló épületegyüttesben nagy lehetőségek rejlenek, az erőd területén a tágas szabad terek és az épületek is különleges, vendégcsalogató programok helyszínei lehetnek. Ha a világörökség rangot, amelyre pályázik, elnyeri, akkor nagyobb eséllyel pályázhat nemzetközi fejlesztési forrásokra.