2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1

Mónus Áront elmeorvosi vizsgálatra kötelezi a bíróság

2003.03.21. 06:55
Mónust és hat társát az ügyészség azzal vádolja, hogy az egyértelműen zsidóságellenes "Cion bölcseinek jegyzőkönyvei" című könyv kiadásával, illetve terjesztésével megvalósították a közösség elleni izgatás bűntettét. A Magyar Hírlap értesülése szerint Mónust a bíró az eddigi tárgyalásokon tanúsított viselkedése miatt kötelezi az orvosszakértői vizsgálatra annak megállapítására, hogy beszámítható állapotban van-e.
"Nem vagyok hajlandó elmeorvos-szakértői vizsgálatnak alávetni magam. A kiírt vizsgálaton nem fogok megjelenni, ez ellen jogi úton védekezem majd" - jelentette ki csütörtökön Mónus Áron a Fővárosi Bíróságon.

"A könyv alkalmas a megtévesztésre"

A tárgyaláson Csepeli Györgyöt is meghallgatták szakértőként. A Magyar Hírlap tudósítása szerint a szociálpszichológus csatlakozott ahhoz a vádlotti védekezéshez, hogy a könyv fontos történelmi dokumentum. Véleménye szerint azonban annak két előszava azt a hamis benyomást kelti az olvasóban, hogy az irat valós történéseken alapszik.

Megfelelő előszóval a jegyzőkönyvnek feltüntetett szöveg megfelelő helyre kerülhetne - fogalmazott. Így azonban a könyv a zsidóság és a cionizmus történetét nem ismerő olvasók - ez a mai magyar társadalom mintegy 90 százaléka - megtévesztésére alkalmas: a többes szám első személyű megfogalmazás és a beszélők által szőtt összeesküvés sugallata erőteljesen negatív érzelmek felkeltésére alkalmas - hangzott el.

"Nem izgattam a zsidó nép ellen, hiszen a könyv előszavában világosan leírtam: az irat nem a zsidó néptől, hanem a zsidó szabadkőművesektől származik" - érvelt Mónus, aki a napilap szerint a szakértői véleménnyel kapcsolatban több tucat észrevételt tett, majd elfogultsággal vádolta meg Csepeli Györgyöt, és megkérdezte: zsidó származású-e.