Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Nem ért egyet a Fidesz és a moszkvai nagykövet

2006.09.20. 12:52
A Fidesz azt kéri, hogy a moszkvai nagykövet, Székely Árpád tartózkodjon a magyarországi politikai pártok nyilvános minősítésétől. Ezt a párt külügyi kabinetjének vezetője, Németh Zsolt közölte, miután kiderült, hogy Székely azt mondta az Eho Moszkvi rádiónak: az ellenzék több valótlanságot állít, mint Gyurcsány.

A Fidesz felkéri a külügyminisztert, hogy utasítsa a moszkvai nagykövetet arra: köztisztviselőként tartózkodjon magyarországi politikai pártok, illetve tevékenységük nyilvános minősítésétől. Ezt a párt külügyi kabinetjének vezetője, Németh Zsolt közölte.

Felháborodott a Fidesz külügyi kabinetje


Székely Árpád

A Fidesz külügyi kabinetje "felháborodással értesült Székely Árpádnak, Magyarország moszkvai nagykövetének az orosz sajtóban a hazai ellenzékre tett dehonesztáló kijelentéseiről" - szerepel Németh Zsolt közleményében.

A kommüniké szerint a Fidesz tudomásul veszi és tiszteletben tartja, hogy Magyarország nagykövetei - mint minden egyes köztisztviselő - lojalitással tartoznak a mindenkori kormánynak, "ugyanakkor köztisztviselőként a moszkvai nagykövetnek nyilvánosan tilos bármelyik demokratikusan megválasztott magyar parlamenti pártot, vagy annak politikai nézeteit negatívan minősítenie".

Ki hazudott többet?

Székely Árpád, Magyarország moszkvai nagykövete az Eho Moszkvi rádiónak kedden adott interjúban Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került májusi beszéde kapcsán azt mondta: nem a kiszivárogtatás a fontos, hanem az, hogy a miniszterelnök kimondta az igazat, amit évek óta senki sem várt magyar politikustól. "Lehet, hogy Gyurcsány valótlanságokat mondott, de az ellenzék nála több valótlanságot állított a választási ígéretek versenyében" - közölte a nagykövet.

A Fidesz felkéri Göncz Kinga külügyminisztert, hogy a nagykövet jogállásáról tájékoztassa Székely Árpádot, és utasítsa őt, hogy köztisztviselőként tartózkodjon magyarországi politikai pártok, illetve azok tevékenységének nyilvános minősítésétől - írta Németh Zsolt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!