Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Jelentkezett a Weiszenberger-videó készítője

2007.09.28. 00:05
A kunfehértói Rózsa Motel egyik volt tulajdonosa, F. Károly a Klubrádió Kontra című műsorában csütörtökön este azt állította: ő készítette a televízióban bemutatott rejtett kamerás felvételt, amelyen Weiszenberger László, aki akkor kistérségi megbízott volt, arról beszél, hogy a megnyert pályázati pénzből "vissza kell osztani".

A rádiónak nyilatkozó férfi F. Károlynak mondta magát, és közölte, hogy a HírTV-ben szerdán este bemutatott felvételt ő készítette 2005. április 6-án, este 6 órakor. A férfi az egyik tulajdonosa volt a motelnek, de elszámolási vitába keveredett tulajdonostársával, erről azonban nem mondott részleteket.

A felvételt a motelben lévő irodájában rögzítette, a képeken látható a páncélszekrény és a forgószék. "A szekrénybe volt téve a kamera és elé volt téve egy virág", vagyis semmilyen rejtett tükör nem volt - mondta, hozzátéve: a motel motel volt és nem arra készült, hogy zsarolásra használják fel.

A férfi a műsorvezetőnek elmondta: a "kisebb ügyeket" Weiszenberger László intézte, a nagyobb, 100 millió forint feletti támogatásokat állítása szerint Zuschlag János. Hozzátette: ezek "bruttó összegek, ebből volt ki a jutalék", "a jutalékot meg ők szabták meg és ezt vinni kellett fel a minisztériumba". Arra a kérdésre, hogy melyik minisztériumba, a férfi kijelentette: "nem tudnám önnek megmondani", és hozzáfűzte: "a hivatkozások erre voltak".

F. Károly a rádióműsorban azt állította, ahhoz, hogy elnyerjék a 17,3 millió forintos támogatást, meg kellett ígérniük, hogy 5 millió forintot visszaadnak belőle.

"Ahhoz, hogy a pályázatot megkapjuk, fönt (Budapesten) kellett aláírni a pályázatot, fönt hagyták jóvá. A jóváhagyás aláírása előtt telefonon értesítettek, hogy mindjárt aláírják, de kell fizetni vissza, (..) és biztos fizetünk vagy nem fizetünk?" - mondta. Hozzátette: Weiszenberger László hívta fel az aláírás előtt.

Arra a kérdésre, hogy megkapta-e Weiszenberger László az ötmillió forintot, a férfi kijelentette: "meg". Arra a kérdésre, hogy van-e bizonyíték arra, hogy Weiszenberger László a jutalékot megtartotta volna magának, vagy továbbította volna, a férfi kijelentette: "ez biztos, hogy kellett felvinni Budapestre, ez 108 százalék, hogy kellett felvinni".

Állítása szerint az ötmillió forintból "2,5 milliót a társamnak, 2,5 milliót meg nekem kellett kifizetni, engem közben a társam kicsinált a hotelból, tehát én fizetőképtelenné váltam. Én már nem akartam akkor kifizetni a 2,5 millió forintot, mert úgy gondoltam, hogy nem az enyém már a motel. És fenyegetett a Weiszenberger úr, hogy őneki van annyi pénze, akár kezemet, lábamat eltörheti, (...) a politika kicsinálja az embert".

Arra a kérdésre, hogy mikor találkozott először Weiszenberger Lászlóval, azt mondta: "ismertem már régóta, halasi származású ő is meg én is."

Arra a felvetésre, hogy honnan lehetett tudni, hogy Weiszenberger Lászlót és Zuschlag Jánost kell keresni pályázati ügyekben, kijelentette: "ez nem volt tabukérdés Kiskunhalason, ezt mindenki tudta. (..) Mindenki tudta, hogy így működnek a dolgok, csak mindenki lapult. (...) Azt se rejtették véka alá, hogy én tartozom nekik 2,5 millió forinttal, pályázati pénzből, mert én nem fizettem ki, amit fel kellett neki vinni Budapestre, a minisztériumba".

Megjegyezte: Weiszenberger László például azzal zsarolta, hogy "ráhozza az APEH-et a társamra, eltöri kezemet, lábamat, akkor kicsinál, meg a politika kicsinál, ilyen dumák voltak". Mint mondta, társa kifizette a 2,5 millió forintot Weiszenberger Lászlónak. Kérdésre válaszolva közölte: őt nem Zuschalg János zsarolta.

"Ez a Weiszenberger volt a katonája, ő intézett mindent. Megkapta az ukázt, hogy mit kell csinálni, és ő odament" - mondta. A műsorvezető kérdésére, hogy Zuschlag Jánostól kapta-e Weiszenberger László az utasítást, azt felelte: "persze, ez egyértelmű".

A férfi elmondta azt is, hogy a kapott támogatásból teniszpálya, kerítés, medence épült és megvalósult a térkövezés is. "Több minden valósult meg belőle, le is lettek ellenőrizve annak idején" - mondta. Kijelentette: az üzlettársa számolt el a 17,3 millió forinttal, így annak részleteiről nem nyilatkozik.

F. Károly a videofelvételről szólva elmondta: videokamerával és magnóval is rögzítette a beszélgetést, a hangfelvétel 60 perces, a filmfelvétel 40 perces. Arról nem kívánt beszélni, jelenleg hol van a hangkazetta.

Azt mondta, még a videofelvétel elkészítése után nem sokkal ő is készíttetett másolatot, ami az irodában volt, az irodához pedig több embernek volt kulcsa. Vélekedése szerint azonban a videofelvételt más is lemásolta, és ezt a felvételt foglalta le a rendőrség Weiszenberger Lászlótól.

"Nekem is volt kazettám és valószínűleg neki is volt (...) biztos kapta a társamtól vagy mástól, aki lemásolta a kazettát" - mondta.

Az újságíró felvetésére, hogy amit nyilatkozott, azt bizonyítania is kell, kijelentette: "nem kell bizonyítani, ezek megvannak (...) én attól nem félek, hogy nem tudom bizonyítani". A műsorvezető kérdésére kijelentette: ellene nem folyik vizsgálat, állítja, nem adott csúszópénzt.