Viola
-6 °C
-2 °C

Medgyessy beperli Szász Károlyt

2003.09.13. 12:29
Gál J. Zoltán kormányszóvivő pénteken megerősítette a hírt, hogy a miniszterelnök bepereli Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét, aki egy lapinterjúban felvetette Medgyessy Péter érintettségét a K&H brókercége ügyében. Továbbra is bizonytalan, hogy meddig volt a kormányfő az Inter-Európa Bank igazgatóságának elnöke.
Éles vita folyik arról, hogy Medgyessy Péter kormányfő mikor vált meg az Inter-Európa Bank igazgatóságának elnöki posztjától. A miniszterelnök állítja, hogy 2001. szeptember végén lemondott e tisztségéről, miközben az ellenzék azt igyekszik bizonyítani, hogy csak a rákövetkező év tavaszán szűnt meg a megbízatása, így a bank élén állt akkor is, amikor ott a többmilliárdos, a hatóságok által pénzmosás gyanújával vizsgált átutalások és kifizetések kezdődtek - írja a Népszabadság.

Üres rubrika

Medgyessyt leginkább a Magyar Nemzetben közzétett, 2002-ből származó dokumentummal igyekeznek cáfolni. Ezen a miniszterelnök aláírása látható a 2001. évről szóló, de 2002 tavaszán kelt banki jelentésén. A pénzintézet 2001. évi jelentése szerint azonban Medgyessy Péter 2001. december 31-én nem szerepelt a bank tisztségviselői között, az "elnök" rubrika akkor már üresen állt.

Az éves jelentést záró hivatalos nyilatkozatot a miniszterelnök nem is írta alá, azon Ezio Salvai vezérigazgató és Buthi Mihály ügyvezető igazgató kézjegye szerepel - emlékeztet a napilap szombati cikke. Medgyessy Péter csak az elnöki köszöntőt szignálta. Gál J. Zoltán kormányszóvivő ezt természetesnek nevezte, mondván: Medgyessy Péter 2001. szeptember 30-ig volt az igazgatóság elnöke, ezt követően hosszabb ideig nem választottak elnököt a bankban.

A cégbíróságra benyújtott cég- és változás-bejegyzési kérelem szerint a változás időpontja szintén 2001. szeptember 30. A cégnyilvántartási törvény kimondja: "a vezető tisztségviselőket érintő változás a cégjegyzékbe történő bejegyzéssel, de a változás időpontjára visszamenőlegesen válik hatályossá". Ez a tétel feloldhatja azt az ellentmondást, amely a fentebbi dokumentumok, illetve Medgyessynek a cégbíróság nyilvántartásában szereplő, 2002 tavaszi lemondása között van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!