Bernadett
0 °C
4 °C

Medgyessy: az emberek utálják a pökhendiséget

2001.10.14. 16:34
Változtatna a politika stílusán Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki egy szegedi pódiumbeszélgetésen kifejtette: az emberek nem szeretik, sőt utálják a pökhendiséget, a kiosztást, az agresszivitást, helyette normális békés világot szeretnének. Türhetetlennek tartotta, hogy kasztrendszerré kezd átalakulni a társadalom, s hangsúlyozta, esélyt, segítséget kell adni az embereknek a minőségi életet biztosító források megtalálásához.
Az MSZP a nemzeti közép polgárait akarja megszólítani, szeretne választ adni kérdéseikre, s megteremteni mindazt, amire várnak - jelentette ki Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt egy szegedi pódiumbeszélgetésen, ahol Jancsó Miklóssal filmrendezővel közösen vett részt. A nemzeti közép nem a középpártok szövetkezése, hanem a lakosságnak az a része, amely szeretne békében, biztonságban, családi jólétben élni, az ideológiák nem érdeklik, s nem akarja, hogy megmondják, hány gyereke legyen.

Forrásokat a minőségi élethez

Újhelyi István és Medgyessy Péter
A politikus véleménye szerint bár megtörtént a rendszerváltozás, kialakult a teljesítőképes piacgazdaság, az emberek egy része mégsem érzi ennek eredményeit, mert nem kapott arra lehetőséget, hogy saját sorsán is változtathasson. Kifejtette, hogy kasztrendszerré kezd átalakulni a társadalom, amit tűrhetetlennek nevezett, s hangsúlyozta, hogy esélyt, segítséget kell adni az embereknek a minőségi életet biztosító források megtalálásához.

Európai országban európai politizálást

A politikai stílussal kapcsolatban Medgyessy Péter úgy vélekedett: lehet kemény és kellemetlen mondanivalót is kulturált módon közreadni, abban az országban, amely európainak mondja magát, a politikusoknak is annak kellene lenni. A szocialista miniszterelnök-jelölt szerint a jelenlegi politikai stílus elfogadhatatlan, más kell, mert az emberek nem szeretik, sőt utálják a pökhendiséget, a kiosztást, az agresszivitást, helyette normális békés világot szeretnének.

Medgyessy Péter
és Jancsó Miklós
Olykor helye van a párbeszédnek

Vannak olyan helyzetek, amikor az ellentétes oldalon állóknak is le kell ülni egymással beszélni - válaszolt arra a kérdésre, indokolt volt-e találkozót kezdeményeznie a miniszterelnökkel az amerikai terrortámadás után. Majd úgy folytatta: ritka pillanatok ezek, nem is kell gyakran megtenni, de amikor látható, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben számolni kell stabilizáció-ellenes törekvésekkel is, s olyan lépéseket kell tenni, amelyek hosszú távon befolyásolják az ország sorsát, a következő időszakot meghatározó politikusoknak bizony le kell ülni egymással és beszélgetni kell.

Jancsó: fura a nép, de nem buta

Jancsó Miklós ezzel kapcsolatban megjegyezte, saját szakmájában azt mondják, hogy a stílus maga az ember. Orbán Viktor konfrontatív alkat, ez ebben a huzatos országban igazából nem nagyon szerencsés - tette hozzá. Jancsó Miklós kifejtette: Medgyessy Péter a párbeszéden alapuló politizálást szeretné bevezetni, s igaza is van, mert "mindenkinek tele a hócipője" azzal, ami jelenleg van, különösen az amerikai terrortámadás óta, amikor a konfrontáció történelme kezdődött. A filmrendező hangsúlyozta, hogy furcsa nép ugyan a magyar, de nem buta, tud majd választani, s valószínűleg nem a konfrontáció mellett dönt, ezért fog az MSZP-re szavazni. Medgyessy Péter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy pártja meg fogja nyerni a választásokat.