Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nem referenciaanyag a Mikola-program

2001.12.21. 08:54
Referenciaanyagként tartja számon az Egészségügyi Világszervezet a magyarországi népegészségügyi programot - állítja az egészségügyi miniszter. A Magyar Hírlap utánajárt, s kiderítette: a WHO-nál semmilyen minősítést nem kapott a program. Az egészségügyi tárcánál elismerték, hogy most még nem referenciaanyag a program, de azt állítják: hamarosan az lesz.
Mikola István egészségügyi miniszter az utóbbi hetekben erőteljes kampányt folytatott az Egészséges nemzetért címet viselő népegészségügyi program népszerűsítéséért. Ennek során számos alkalommal, tanácskozásokon, sajtótájékoztatókon hangoztatta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan anyagként tartja számon a programot, amely más országok számára is példaként szolgálhat - írja a Magyar Hírlap.

Reklámkampány januártól
Csaknem 100 milliót költ a népegészségügyi program megismertetésére januártól az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal - közölte Ütő István helyettes országos tiszti főovos. A kampányban részt vevő cégeket meghívásos pályázat útján választják ki. A tervek szerint köztéri plakátokon, társadalmi célú televíziós és rádióhirdetésekben, fizetett újságcikkekben népszerűsítik majd az egészséges életmódot, hívják fel a figyelmet a dohányzás ártalmaira és az egészségügyi szűrések fontosságára.

Forrás: Magyar Hírlap

Mikola: Referenciaanyag

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságában december 5-ei meghallgatásakor a jegyzőkönyv szerint egyebek közt ezt mondta: "Kimunkáltunk egy programot. Ma már elmondhatjuk, hogy ez egy jó népegészségügyi program, hiszen az Egészségügyi Világszervezet is elfogadta azt. Az Egészségügyi Világszervezet több vezetője Magyarországon járt, a programot elvitte, tanulmányozta, és ma referenciaanyagként tartja számon".

A WHO-nak nincs tudomása referenciáról

A miniszteri meghallgatást követően a bizottság elnöke a magyarországi WHO-irodán keresztül tájékoztatást kért a programmal kapcsolatban a világszervezet központjától. Az elektronikus levélváltásból kiderül: a világszervezet tagországokkal való együttműködésért felelős igazgatójának nincs tudomása arról, hogy a népegészségügyi program a WHO referenciaanyaga lenne. Mint Josep Goicoechea Utrillo írja, a dokumentumot ugyan a magyarországi regionális iroda megküldte tájékoztatásra, arról azonban a szervezetnek ismeretei szerint nincs állásfoglalása. A Magyar Hírlap megkereste a szaktárcát is, kérve, bocsássa rendelkezésükre az Egészségügyi Világszervezetnek azt a deklarációját, amelyben referenciaanyagnak ismeri el a magyarországi népegészségügyi programot. Ilyennel azonban nem tudott szolgálni a minisztérium.

"Még nem referencia a program, de az lesz"

Az Egészségügyi Minisztérium elismerte: bár a népegészségügyi program jelenleg valóban nem WHO-referenciaanyag, de januárban az lesz. Magyarország és a világszervezet ugyanis a jövő hónapban újabb, két évre szóló szerződést ír alá, amelynek bázisát ez a program képezi. A tárca sajtófőnöke szerint ez pedig azt jelenti majd: a program a WHO által is elismert, ajánlott anyag lesz, tehát a miniszter nem állított valótlanságot.