Benedek
-5 °C
5 °C

Egymilliárdos kártérítési követelés az ügyészség nyakán

2006.08.28. 18:36
Gátolhatja az ügyészség működését, hogy rossz esetben idén körülbelül egymilliárd forintot kell kártérítésekre fordítaniuk. Az Állami Számvevőszék szerint a kontrollt kellene erősíteni. Az ügyészség szerint nem kell aggódni, a kártérítési követelések nagy részét elutasítják a bíróságok.

Az ügyészséggel szembeni kártérítési ügyek száma, és az, hogy körülbelül egymilliárd forintot kell ebben az évben emiatt kifizetnie az ügyészségnek, gátolhatja a folyamatos működés feltételeit, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), miután a közelmúltban ellenőrizte az ügyészség 2003-2006. közötti működését.

Megállapították, hogy az ügyészséggel szemben támasztott kártérítési igények mind számban, mind követelési értékben erőteljesen növekszik. Ez 2005 végéig összesen 210 ügyet jelentett, 5,5 milliárd forint kárigénnyel. Az ügyészséget - írja az ÁSZ - mindeddig az ügyek elenyésző hányadában (összesen 5 esetben, 30 millió forint összegben) marasztalta el a bíróság.

"A folyamatban lévő kártérítési ügyek magas száma (98), ezek között a feltételezetten fizetési kötelezettséggel záruló esetek mégis arra figyelmeztetnek, hogy a költségvetést olyan (2006-ban akár 1 milliárd forint) nagyságrendű kiadások terhelhetik, amelyek a folyamatos működés feltételeit is gátolhatják" - állapította meg a számvevőszék. Az ÁSZ az ügyészi hibákból fakadó kártérítési követelések megelőzése érdekében azt ajánlotta a legfőbb ügyésznek, hogy erősítse a szervezet kontrollrendszerét.

Ügyészség: csak 30 millió

A Legfőbb Ügyészség hétfőn kiadott közleménye szerint a bíróságok a múlt év végéig 1,5 milliárd forint kereseti követelést bíráltak el, amelyből 1 milliárd 470 millió forint követelést elutasítottak, azaz csak 30 millió forint megfizetésére kötelezték a Legfőbb Ügyészséget. Azokban az esetekben, amikor a megítélt kártérítési kötelezettség oka ügyészi mulasztás volt, mulasztó munkatársukat "a hatályos szabályoknak megfelelően" kötelezték a kártérítésre.

A Legfőbb Ügyészség a közleményben hangsúlyozza: a megítélt kártérítési követelések eddig nem okoztak problémát, az esetleges későbbi elmarasztalások összege pedig jelenleg nem prognosztizálható. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Legfőbb Ügyészséggel szemben indított kereseti követelések rendkívül csekély százaléka vezet csak eredményre. A közlemény szerint az ÁSZ-jelentésben szereplő fokozott kontroll kialakítása érdekében hét pontból álló intézkedési tervet dolgoztak ki.