Mária
18 °C
28 °C

Az MSZP új korszakot nyit, de azt is Gyurcsánnyal

2008.04.06. 22:46
Éjszakába nyúlt a szocialista frakció ülése vasárnap este, ahol a képviselők továbbra is Gyurcsány Ferencben látták a jövőt. A kormányfő szerint az SZDSZ-nek nulla a mozgástere. Hiller István viszont pénteken még az SZDSZ-es együttműködés felújítását propagálta.

Az MSZP frakciója vasárnap este állásfoglalást adott ki a több mint öt órás ülésről. A képviselőcsoport kiadványában rögzítették, hogy új szakasz kezdődik a kormányzásban, de ezt is Gyurcsány Ferenccel szeretnék végigcsinálni. Az új kormányzás két jelszava a biztonság és a reform, azaz a párt az emberek véleményére adva, kiszámíthatóan kíván regnálni. A politikai garanciát a már meghirdetett új politika adja, de a tudás, az új tulajdonosi politika mellé felzárkózik az egészségügy is. Az MSZP szerint az egészségbiztosításban nem lesz magántőke, az egészségügy alsóbb szintjein azonban igen.

A szocialisták bíznak az önálló kormányzás sikerében, de elismerik, hogy számos közös érték köti a pártot az SZDSZ-hez. Az MSZP megfogalmazása szerint az együttműködés a jövőben kevesebb lesz a korábbi koalíciós keretnél, de több lesz egyszerű pártközi kapcsolatnál.

A vasárnap délután 2-kor kezdődő MSZP-elnökségi ülésről viharzott át az pártvezetés a 6-kor kezdődő frakcióülésre. Gyurcsány Ferenc itt azt fejtegette, mit tehet a kormány a következő két évben, illetve azt, hogy ebben a helyzetben milyen mozgás tere lehet az SZDSZ-nek. A miniszterelnök szerint ez a nullával egyelő.

A kormányfő azt a kérdést is felvetette a szocialista képviselőknek, hogy szerintük személye akadálya-e a kormányzati tevékenységnek. A frakció véleménye az volt, hogy nem. Úgy tudjuk, hogy most még a folyton renitenskedő Tóth Károly is úgy gondolta, hogy most egybe kell tartani a miniszter- illetve a pártelnöki funkciót.

Gyurcsány Ferenccel ellentétben Hiller István, az MSZP szociáldemokrata platformjának pénteki ülésén még a koalíció folytatása mellett kardoskodott. Hiller azt állította, hogy az egyedüli kormányzás működőképességének rövid távon sem sok esélye van, ezért meg kell találni a módját, hogy a két párt új alapokra helyezze az együttműködését.