Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP új korszakot nyit, de azt is Gyurcsánnyal

2008.04.06. 22:46
Éjszakába nyúlt a szocialista frakció ülése vasárnap este, ahol a képviselők továbbra is Gyurcsány Ferencben látták a jövőt. A kormányfő szerint az SZDSZ-nek nulla a mozgástere. Hiller István viszont pénteken még az SZDSZ-es együttműködés felújítását propagálta.

Az MSZP frakciója vasárnap este állásfoglalást adott ki a több mint öt órás ülésről. A képviselőcsoport kiadványában rögzítették, hogy új szakasz kezdődik a kormányzásban, de ezt is Gyurcsány Ferenccel szeretnék végigcsinálni. Az új kormányzás két jelszava a biztonság és a reform, azaz a párt az emberek véleményére adva, kiszámíthatóan kíván regnálni. A politikai garanciát a már meghirdetett új politika adja, de a tudás, az új tulajdonosi politika mellé felzárkózik az egészségügy is. Az MSZP szerint az egészségbiztosításban nem lesz magántőke, az egészségügy alsóbb szintjein azonban igen.

A szocialisták bíznak az önálló kormányzás sikerében, de elismerik, hogy számos közös érték köti a pártot az SZDSZ-hez. Az MSZP megfogalmazása szerint az együttműködés a jövőben kevesebb lesz a korábbi koalíciós keretnél, de több lesz egyszerű pártközi kapcsolatnál.

A vasárnap délután 2-kor kezdődő MSZP-elnökségi ülésről viharzott át az pártvezetés a 6-kor kezdődő frakcióülésre. Gyurcsány Ferenc itt azt fejtegette, mit tehet a kormány a következő két évben, illetve azt, hogy ebben a helyzetben milyen mozgás tere lehet az SZDSZ-nek. A miniszterelnök szerint ez a nullával egyelő.

A kormányfő azt a kérdést is felvetette a szocialista képviselőknek, hogy szerintük személye akadálya-e a kormányzati tevékenységnek. A frakció véleménye az volt, hogy nem. Úgy tudjuk, hogy most még a folyton renitenskedő Tóth Károly is úgy gondolta, hogy most egybe kell tartani a miniszter- illetve a pártelnöki funkciót.

Gyurcsány Ferenccel ellentétben Hiller István, az MSZP szociáldemokrata platformjának pénteki ülésén még a koalíció folytatása mellett kardoskodott. Hiller azt állította, hogy az egyedüli kormányzás működőképességének rövid távon sem sok esélye van, ezért meg kell találni a módját, hogy a két párt új alapokra helyezze az együttműködését.