Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A King Gyurcsány 400 százalékkal nagyobb a megengedettnél

2006.03.22. 22:03
Majdnem 1700 négyzetméteres az a hatalmas reklámháló, amely egy zuglói épület falán látható, jelenleg éppen Gyurcsány Ferenc arcával, egy MSZP-s politikai hirdetésen. A kerület bontási határozatot hozott, az MSZP szerint ez nem rájuk tartozik.
Óriási Gyurcsány-poszter takarja be néhány napja egy zuglói toronyház egyik oldalát, de ez a lakóknak és a kerület vezetésének sem tetszik. A zuglói épület, egy Kassai téri lakóház közös képviselőjének küldtek bontási határozatot, mondta el az Indexnek Rátonyi Gábor, a XIV. kerület polgármestere. A bontási határozat nem az állványokra, hanem a hatalmas reklámhálóra vonatkozik, tette hozzá a városrész első embere.


Óriásplakát Zuglóban

400 százalékos túllépés

Rátonyi - aki egyébként fideszes - hangsúlyozta, hogy nem politikai döntésről van szó, amikor bontást rendeltek el, hanem arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavaly fogadta el a hasonló közterületi reklámokról szóló rendeletét. Ez a jogszabály a kerületekre is érvényes, és kimondja többek között azt, hogy a legnagyobb reklámhálóval lefedett terület 400 négyzetméter lehet.

Az MSZP-s reklám ennek a maximális mutatónak a 400 százalékánál is több, mondta a polgármester, ezért határoztak az eltávolításáról. (A reklámhálók egyébként az adott épület homlokzatának 60 százalékát fedhetik be - ez is a fővárosi önkormányzati rendeletben olvasható.) Ugyanakkor Rátonyi elmondta, hogy a határozat kézhez vételétől számítva 10 napja van az épület közös képviselőjének, illetve a hirdető cégnek, amely a reklámhálót kirakta, hogy megfellebbezze a döntést.

Az első fordulóig kihúzhatják

Ha fellebbez a ház vagy a reklámcég, akkor másodfokú eljárásra lesz szükség, amely tovább húzza a kerületi határozat jogerőre emelkedését, így a választások első fordulója előtt aligha kerül le a reklámháló a zuglói épületről. Rátonyi elmondta, másodfokon a Fővárosi Közigazgatási Hivatal dönt az ügyben.

A zuglói polgármesteri hivatal március 14-én kapott lakossági bejelentést arról, hogy túl nagy reklámhálót függesztettek ki a Kassai úti házra. A polgármester szerint azért fontos, hogy most fellépjenek a hirdetővel szemben, mert az december 31-éig kötötte le ezt a plakáthelyet.

Nyakó: nem politikai ügy

A kerület azt szeretné elérni, ha 400 négyzetméteresre csökkentenék a ház falán elhelyezett reklámhálót.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Indexnek elmondta, szerinte nem politikai ügyről van szó. A reklámhálóhoz - Nyakó szerint - az MSZP-nek nincs köze. Ők ugyanis egy reklámcéggel csak arról állapodtak meg, hogy nagy felületen hirdethessenek. A reklámcég rendelkezik a plakáthellyel, így annak kell szabályoznia az együttműködését a társasházzal, illetve betartania a jogszabályokat.

Nyakó elmondta, az MSZP semmilyen jogszabály- vagy törvénysértő cselekedetre nem kérte a reklámcéget, így nem tehet arról, hogy Zuglóban mi történik. Nyakó megemlítette, hogy korábban ezen a Kassai téri házon ő már látott a mostani Gyurcsány-plakáthoz hasonló méretű reklámhálókat, de azok kereskedelmi hirdetések voltak. Szerinte érdekes, hogy a kerület fideszes polgármestere éppen most vette észre az MSZP-s reklámhálót.

Egymilliós bírság is lehet

Nyakó nem válaszolt az Index kérdésére, miszerint kéri-e az MSZP a reklámcéget, hogy távolítsa el a jogszabálysértő hirdetést, amely egyébként azt az önkormányzati rendeletet sérti, amelyet az MSZP-SZDSZ irányítású Fővárosi Közgyűlés fogadott el tavaly.

Ha jogerőre emelkedik a hatósági döntés a reklámháló eltávolításáról, akkor a hirdetőnek öt napja van, hogy leszedje a reklámot. Ha ezt nem teszi, akkor ötnaponként megismételhető bírságot szabhat ki a kerületi polgármesteri hivatal. Ennek az összege sokadik esetben az egymillió forintos is elérheti, tudta meg az Index Rátonyi Gábortól..